VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vadim Ceban: Unii politicieni își fac PR spunând că ar putea obține un tarif mai bun de la Gazprom / VIDEO

Invitatul emisiunii „Puncte de reflecție” este Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”. Punem în discuție cel mai arzător subiect din societate astăzi – asigurarea cetățenilor cu gaze.

Vocea Basarabiei: Vă punem o întrebare de principiu: de unde vor veni gaze în iarna care se apropie – din Rusia sau din resurse alternative, ce ne puteți spune?

Vadim Ceban: În primul rând, vreau să vă răspund la ceea ce ați spus dvs. foarte corect – „surse alternative” și, respectiv, surse din Federația Rusă. Anume important e cuvântul „alternative”. Chiar dacă vor fi și surse alternative, noi nu trebuie să rupem relațiile cu furnizorul de bază, care la momentul de față este anume Gazprom. Evident, situația este complexă în relațiile noastre cu Gazprom, pentru că sunt foarte multe întrebări care s-au acumulat pe parcurs și, respectiv, aceste întrebări necesită soluționare. Partea noastră, vorbesc anume despre Moldovagaz, noi cu suportul guvernului reușim în ultima perioadă să facem față acelor angajamente pe care le avem față de furnizor conform contractului, anume cu achitările. Considerăm că, totuși, dacă ne vom menține așa cum ne-am menținut deja aproape un an, sunt optimist că vom continua să primim gaze naturale de la Gazprom, dar guvernul este pregătit, cunoașteți că și din punct de vedere financiar, să fie lansate achiziții de alternativă în cazul în care vom avea unele limitări sau sistări de furnizare din partea Gazprom-ului. Acum este la decizia sau la discreția Gazprom-ului să fie continuate sau nu livrările de la 1 octombrie. Este o chestiune despre care cred că toată lumea discută astăzi – auditul datoriilor. Ei solicită să fie efectuat până la 1 octombrie, guvernul efectiv nu reușește, dar acest lucru trebuie să-l mai discutăm și continuăm discuțiile cu Gazprom-ul.

Vocea Basarabiei: Dar ați spus ceva mai devreme că nu ar fi de dorit să apară o întrerupere, o pauză în relația Moldovagaz și Gazprom, cel mai probabil, aceste două părți, pentru că Moldovagaz importă gazul din Federația Rusă. Dacă, eventual, s-ar ajunge la o altă decizie, decizia aceasta ar putea s-o ia Gazprom-ul și să închidă robinetul sau ar putea și Republica Moldova la un moment dat să spună că a găsit surse alternative și, dacă există această neînțelegere sau problemă din partea Gazprom-ului, Moldova renunță la importul de gaze din Federația Rusă?

Vadim Ceban: Teoretic, da, dar eu cred că la modul practic nu Moldovagaz poate renunța la aceste gaze care vin la condiții mai avantajoase la acest moment – și aici trebuie să fim obiectivi –, indiferent care este prețul de piață la moment și prețul de achiziție, însă piața este liberă și liberalizată. Despre acest lucru am menționat pe parcurs în cadrul diferitelor emisiuni. Respectiv, Energocom-ul care are, inclusiv în baza hotărârii de guvern, mandatul de a furniza gaze naturale în baza serviciului public de ultimă opțiune pentru securitatea energetică, eu consider că Energocom în orice moment poate interveni în cazul în care condițiile, de exemplu, ale Moldovagaz sunt mai puțin avantajoase decât acele de pe piață. Noi permanent am activat în baza unor condiții pe care le comparăm sau le raportăm la media anuală și, respectiv, media anuală ne arată că condițiile pe care noi le avem în baza contractului cu Gazprom ne avantajează. Este acest drept, teoretic noi îl putem utiliza, dar nu cred că în situația în care vom solicita având contract semnat și furnizările care vin.

Vocea Basarabiei: Haideți să discutăm despre ambele scenarii. Acum contați mult că va fi continuată asigurarea Republicii Moldova cu gaze de la Gazprom în baza contractului semnat pe un termen de 5 ani de zile, prevederile contractului se încearcă a fi onorate de Republica Moldova. De ce ar trebui să existe această îngrijorare în societate că Gazprom-ul oricând poate închide robinetul?

Vadim Ceban: Pentru că în afară de achitările pe care le efectuăm la data de 20 a fiecărei luni, mai mult e o problemă achitarea acestui avans, anume consumul în interiorul lunii. Acest lucru, chiar fiind dificil, dar cu suportul guvernului noi reușim să facem față, am reușit, cel puțin, până în ultimul moment, chiar Gazprom ne-a oferit și o perioadă pentru a ne conforma. Problema este mult mai complexă și dacă luăm protocolul care a fost semnat în octombrie anul trecut acolo sunt întrebări referitoare la datorii, pentru că furnizorul în cazul acesta privește la capacitatea noastră inclusiv în final de a achita aceste datorii, iar pe de altă parte, alt acționar, cum este guvernul, vrea să aibă o claritate referitor la aceste datorii, sursa de formare a lor, factorii care au influențat la formarea lor și, în final, când se clarifică în baza unui audit, să iasă la un acord de reglementare. Așa noi am semnat atunci, în complex. Semnarea acestui contract a fost la pachet cu alte măsuri care necesită inclusiv implicarea guvernului care, pe de altă parte, mă refer la stat, este și reglementator/regulator al acestui sector.

Vocea Basarabiei: Și Gazprom-ul cere Republicii Moldova să achite factura la zi, plus să achite și acele datorii pretinse de Gazprom, dar am auzit ceea ce spunea un expert în domeniul energetic – și a vorbit de bine și la adresa dvs. –, Sergiu Tofilat spunea că datoria malului drept la gaze a fost majorată artificial de către gigantul rus Gazprom cu, cel puțin, 958 de milioane de dolari.

Vadim Ceban: Înainte de a răspunde la această întrebare, mă întorc la cele menționate de dvs. În primul rând, ultima comunicare ce vine din partea Gazprom-ului este necesitatea sau recomandarea ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru care este imposibil, reieșind din tot ceea ce vedem acum. Compania abia a fost selectată, respectiv urmează să organizeze lucrul și eu consider că pentru perioada aceasta este un termen foarte restrâns ca să fie finalizat acest exercițiu.

Vocea Basarabiei: Dar în ce termen ar putea totuși să se încadreze ca să fie efectuat acest audit?

Vadim Ceban: După condițiile caietului de sarcini pe care le cunoaștem, noi nu am văzut contractul, e vorba despre ianuarie anul viitor, finele lunii ianuarie și, respectiv, solicitarea din partea guvernului ca semnarea nemijlocită a acordului să fie efectuată până la 31 martie anul viitor. Acestea sunt solicitările guvernului, ceea ce ține nemijlocit de Gazprom, Gazprom n-a solicitat achitarea la zi, să zicem, nu este o scadență de achitare a acestei datorii.

Vocea Basarabiei: Nu, noi vorbim despre factura la zi pentru consumul actual, pentru că sunt două lucruri diferite acum.

Vadim Ceban: Acest lucru este permanent și e un lucru solicitat în mod serios de către orice furnizor. Ceea ce ține de a doua întrebare la care v-ați referit dvs. și permanent discutăm și cu dl Tofilat, avem o comunicare bună, eu am auzit aceasta și, respectiv, aceste constatări sunt într-un raport care a fost prezentat încă în 2019.

Vocea Basarabiei: Exact.

Vadim Ceban: Eu aș spune în felul următor: noi n-am furnizat la Gazprom unele bunuri, ca Gazprom-ul să ne fie dator. Dacă este vorba despre evaluări de anumite active care au fost transmise în cadrul așa-numitei tranzacții de creare a Moldovagaz, pentru că, până la urmă, a fost o tranzacție, prin care statul Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană au transmis niște active și aceste active au fost valorificate în contul anumitor datorii. În opinia mea personală, subiectul este epuizat la momentul fondării și semnării acestor acte de fondare a companiei. Nu cred că este cazul de revizuire a acestor documente și de evaluat ce a fost transmis în acea perioadă. Sunt constatările experților, dar, până la urmă, nu știu dacă acest subiect va fi abordat în cadrul auditului. Eu cred că trebuie să ne axăm mai mult pe ceea ce facem mai departe, cum negociem acest acord de reglementare, pentru că, până la urmă, documentele confirmative sunt, sunt și deciziile instanței în arbitraj și de aceea eu cred că mai mult trebuie să ne axăm pe două componente: 1) să fie politica tarifară din partea agenției, din partea regulatorului care are în vedere inclusiv interesele consumatorilor, dar totuși permite jucătorilor pe piață sau întreprinderilor reglementate să activeze în mod durabil, sustenabil ca să-și exercite obligațiunile, funcțiile de bază. Pe de altă parte, trebuie să ne axăm pe reorganizările pe care le avem de făcut atât pe domeniul transportului gazelor, cât și pe domeniul de distribuție a gazelor, pentru că noi acolo din cauza acestor neînțelegeri dintre acționari n-am progresat foarte mult.

Vocea Basarabiei: Dar care ar fi mărul discordiei că nu se înregistrează și un progres pe acest subiect?

Vadim Ceban: Din cauză că n-am ajuns la un numitor comun pe subiectul datoriilor și al doilea aspect: statul are angajamentul de implementare a Pachetului energetic III, Gazprom din cauza datoriilor, respectiv nu este de acord ca să fie implementat Pachetului energetic III și solicită să se efectueze acest lucru după achitarea sau după stingerea acestei datorii. Adică și creditor, și investitor, pun aceste, nu condiții, dar…

Vocea Basarabiei: Tot condiții sunt, până la urmă…

Vadim Ceban: Până la urmă, orice investitor, orice creditor, văzând că se implementează Pachetului energetic III, piața se liberalizează, evident că nu va mai avea așa influență decizională la anumite aspecte. Conform Pachetului III, totuși se reduc deciziile noastre față de Moldovatransgaz în cazul în care vorbim despre operatorul de sistem de transport. Cam acestea sunt momentele care reprezintă mărul discordiei.

Vocea Basarabiei: Dar pe ce perioadă s-a extins acum termenul acesta de implementare a Pachetului energetic III european?

Vadim Ceban: Eu consider că aici guvernul a mers pe o linie corectă, având în vedere situația obiectivă care este pe piață, și a pus pe primul loc, în opinia mea, nu pot vorbi în numele guvernului, spun doar ceea ce observ eu, anume pe securitatea energetică, în primul rând. Deci, e vorba de crearea stocurilor strategice, consolidarea, inclusiv instituțională, a SA Energocom, care în numele guvernului exercită funcția publică de asigurare cu gaze, lucru care deja e realizat. Din acest punct de vedere, eu pot spune că guvernul este mult mai pregătit comparativ cu anul trecut, apreciez acest lucru și, respectiv, ceea ce ține de reforme, reorganizări, nemijlocit implementarea Pachetului energetic III. Pachetul energetic III cum este prevăzut în legea modificată, modificări ce vor intra în vigoare la data de 10 septembrie. Acolo ni s-a dat încă o perioadă de 9 luni pentru implementare, plus 3 luni pentru certificarea companiei.

Vocea Basarabiei: Deci, încă un an de zile?

Vadim Ceban: Cu alte cuvinte, un an de zile și luați în considerare faptul că pe parcursul acestei perioade compania nu a fost sancționată. Nici în situația excepțională nu a fost admis acest lucru, în plus s-a modificat legea și, respectiv, s-a oferit o perioadă de timp, în opinia mea, confortabilă, pentru a implementa aceste măsuri.

Vocea Basarabiei: Dle Ceban, în această toamnă se împlinesc doi ani de când au început să crească constant prețurile de achiziție a gazului în Republica Moldova, cam așa, în octombrie-noiembrie.

Vadim Ceban: Un an și jumătate, din luna martie 2021…

Vocea Basarabiei: Nu din 2019? Eu calculasem din 2019.

Vadim Ceban: În 2019 a fost inclus în tarif prețul de 178 de dolari, dar prețul real era 235 de dolari. Deci, acum nici nu putem visa la așa prețuri. Și atunci erau foarte multe discuții – să majorăm tariful sau să nu-l majorăm. Noi nu l-am majorat și am strâns cureaua…

Vocea Basarabiei: Bine, peste un an și jumătate, cam așa…

Vadim Ceban: În martie 2021 au fost anumite schimbări și acestui lucru trebuie de spus pe nume – au fost schimbări anume pe piețele bursiere, brusc s-a majorat consumul, după anul pandemic 2020 a început să-și revină economia mondială și dacă mai înainte fluxurile de gaze lichefiate veneau în Europa, acum în China și, respectiv, în Asia de Sud-Est s-a majorat consumul, respectiv asta a influențat creșterea prețurilor, gazul a devenit mai scump. Sunt anumite creșteri de prețuri și, respectiv, asta s-a transformat în criză energetică.

Vocea Basarabiei: Iată, la un an distanță de când a fost semnat acordul dintre Moldovagaz și Gazprom, ce ne puteți spune – ați reușit atunci să negociați pe potriva așteptărilor consumatorilor din Republica Moldova, acele prevederi ale contractului?

Vadim Ceban: Înțelegeți, noi nu suntem clarvăzători și nu putem spune ce va fi.

Vocea Basarabiei: Bine, dar acum ați tras o concluzie și ne puteți spune exact ceea ce este?

Vadim Ceban: Am tras o concluzie și vă spun adevărul care este: în condițiile zilei de astăzi, formula care este stipulată în contract este una bună, dar este o volatilitate foarte mare, ceea ce nu este obișnuit pentru piețe în perioada de vară, dar în perioada de iarnă, comparativ cu prețurile care sunt pe piață, noi suntem relativ mai bine față de condițiile de piață. Și acest lucru este confirmat de mai mulți experți și traderi care cunosc foarte bine piața, fiindcă ei lucrează doar pe piață, ei nu lucrează pe formule care sunt bazate pe petrol. Pe de altă parte, având în vedere conjunctura de pe piață, eu nu știu, nu pot spune sau este puțin probabil ca în perioada de negocieri pe care le-am avut în octombrie anul trecut am fi avut condiții mai avantajoase, cu așa cotații la piețele bursiere. Asta este cert.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.