VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CE recomandă celor 27 de state membre să acorde statutul de candidat pentru aderărea la UE pentru Bosnia şi Herţegovina

Comisia Europeană recomandă celor 27 de membri ai Uniunii Europene să acorde pentru Bosnia şi Herţegovina statutul de candidat în vederea aderării la UE, a anunţat miercuri, comisarul european însărcinat cu Extinderea blocului comunitar Oliver Varhelyi, relatează AFP.

Comisia recomandă ca Bosniei şi Herţegovinei să i se acorde statutul de candidat de către Consiliu, având în vedere măsurile luate pentru consolidarea democraţiei, funcţionalităţii instituţiilor statului, statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, garantarea libertăţii presei şi managementul migraţiei în ţară, potrivit unui comunicat emis de Bruxelles.

„Recomandăm astăzi (n.r. miercuri) Consiliului acordarea statutului de candidat Bosniei şi Herţegovinei. Insuflăm o dinamică pozitivă în proces şi sperăm ca regiunea să profite de şansă şi să o urmărească prin implementarea reformelor-cheie. Nu evaluăm doar performanţa partenerilor, ci şi a viitoarelor state membre”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Politica de extindere a Uniunii Europene este o investiţie geostrategică în pacea, stabilitatea, securitatea şi creşterea socio-economică a continentului nostru european. Rapoartele noastre oferă o evaluare reală şi corectă şi o îndrumare clară tocmai pentru a le permite partenerilor noştri să identifice în ce domenii trebuie să aplice mai rapid reforme pentru a avansa”, a subliniat el.

Varhelyi a precizat că „nu există alternativă şi este în interesul comun” al statelor membre să accelereze procesul de integrare, începând cu Balcanii de Vest, „unde investesc de mulţi ani pentru a-i apropia de UE”.

„Recomandarea de a acorda statutul de candidat este un moment istoric pentru cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei. Îndemn liderii ţării să profite la maximum de această oportunitate istorică şi să parcurgă rapid paşii identificaţi în recomandarea noastră. Va fi reluată munca privind reformele şi îndeplinirea celor 14 priorităţi-cheie stabilite în avizul Comisiei, care rămân esenţiale pentru deschiderea negocierilor de aderare”, a conchis oficialul european.

În domeniul democraţiei, al statului de drept şi al drepturilor fundamentale, Turcia trebuie să inverseze tendinţa negativă în mod prioritar, abordând slăbirea controalelor şi echilibrului efectiv în sistemul politic.

Politica continuă de nealiniere la măsurile restrictive impuse Rusiei este îngrijorătoare din cauza liberei circulaţii a produselor, inclusiv a mărfurilor cu dublă utilizare, în cadrul Uniunii Vamale UE-Turcia.

În cazul Muntenegrului, ţara balcanică trebuie să îşi intensifice eforturile de a aborda problemele referitoare la libertatea de exprimare şi libertatea presei şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate şi credibilitatea sistemului judiciar.

Serbia ar trebui să stabilească, în mod prioritar, un guvern, ferm angajat în direcţia strategică a UE şi reformelor, în special în domeniile-cheie ale sistemului judiciar, în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, libertatea presei, libertatea de întrunire şi gestionarea pe plan intern a crimelor de război.

Albania şi Macedonia de Nord au deschis o nouă fază în relaţiile lor cu UE în urma primelor conferinţe interguvernamentale privind negocierile de aderare din 19 iulie 2022. Albania şi Macedonia de Nord trebuie să îşi intensifice în continuare eforturile în domenii-cheie ale statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.