VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Carolina Linte: „R. Moldova, nevoită să producă mai puțină carne pentru că nu are cumpărători și nu exportă. Transnistria importă carnea fără taxe”

Producătorii de carne și mezeluri din R. Moldova sunt nevoiți să producă mai puțină marfă pentru că nu au cumpărători și nu au acces la piața de desfacere a Uniunii Europene, susține Carolina Linte, președinta Asociației Naționale a producătorilor și procesatorilor de lapte și produse lactate.

Prezentă la emisiunea Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Carolina Linte a declarat că producătorii din țara noastră achită la stat o taxă pe valoarea adăugată de 20%, iar la importul materiei prime o taxă de 15% TVA. Linte susține că, în 2022, R. Moldova a importat peste 15 mii de tone de carne congelată și a exportat, fără taxe vamale, 5 500 de tone de produse din carne.

„Noi astăzi stăm cu foarte mari cantități de produse animală, care nu sunt solicitate, și suntem nevoiți să diminuăm fluxul tehnologic ca să producem mai puțin pentru că nu avem cumpărători și nu suntem exportatori. În afară de taxa de 20%, avem taxa vamală de 15% la importul materiei prime. Este bine când tu (n.r Guvernul) prin niște măsuri aplici taxe ca să protejezi sectorul de creștere, dar nu în cazul când industria tot are nevoie de materie primă competitivă. (…) Noi tot avem nevoie de mai multe componente pe care piața nu poate să ni le ofere. Asta nu impiedică ca Ministerul să dezvolte acest sector. Este nevoie de diminuarea TVA. Excludem taxele, dar și le solicităm. Atunci putem merge în dezvoltare, nu și în stagnare. Este nevoie și de suvenționări. Noi avem doar piața internă unde consumul nu este atât de mare. Este mai ușor să imporți decât să dezvolți. Suntem sub riscul că pe piață poate să intre ceva mai ieftin. Noi avem contingent tarifar negociat cu UE. Astăzi avem 5500 de tone conform contingentului fără taxe și anul trecut am importat peste 15 mii de tone de carne majoritatea fiind carne congelată”

Președinta Asociației „Lapte” consideră că producătorii din R. Moldova sunt în dezavantaj față de cei de pe malul stâng al Nistrului întrucât antreprenorii din regiunea transnistreană importă carnea fără taxe cu condiția că aceste produse rămân pentru consum pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Sectorul de procesare de carne a fost jumătate de an sub posturile fiscale, cel puțin sectorul de procesare. Vreau să atrag atenția că Transnistria, având două sau trei întreprinderi de procesare, importă carnea fără taxe, absolut fără taxe cu condiția că aceste produse rămân pe teritoriul regiunii transnistrene. Deci, noi suntem în condiții inegale. Când o persoană procură un produs local, în spatele acestuia se află un investitor”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.