VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Campanie socială, lansată de MAI: Cetățenii sunt informați cum să utilizeze în siguranță cardurile

Anual, Poliția Națională înregistrează peste 200 de infracțiuni informaționale și conexe. Este vorba despre infracțiuni vizează furturi de identitate, furturi de pe carduri bancare, spargerea conturilor personale, șantaj sau agresiune în mediul online.

Pentru ca cetățenii să cunoască măsurile de siguranță în mediul online și prevenirea atacurilor cibernetice, Ministerul Afacerilor Interne a lansat campania de informare la nivel național, cu genericul „Fii precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată”.

Astfel, pe parcursul lunii octombrie polițiștii din cadrul Direcției investigații infracțiuni informatice (DIII) a INI al IGP își vor orienta eforturile spre prevenirea infracțiunilor cibernetice, prin informarea populației referitor la domeniile vulnerabile, măsurile de precauție și unde se pot adresa pentru a depune o plângere.

Potrivit MAI, această campanie are menirea să producă efecte benefice asupra educației cibernetice în rândul cetățenilor și cultivarea unui comportament responsabil și conștient.

”Aceștia vor afla cum se securizează eficient conturile personale, ce trebuie să facă în primă fază dacă le-a fost furată identitatea, cui se adresează pentru ajutor. Astfel de acțiuni sunt parte din masurile realizate de MAI pentru a spori siguranța in mediul online, inclusiv prin promovarea si consolidarea cooperării internaționale, cum ar fi cu Spania, Cehia, Germania, Franța, Ungaria, Austria, Ucraina și Statele Unite ale Americii, dar și cu organizații precum Interpol și Europol,” menționează MAI.

Menționăm că în Republica Moldova, cele mai vulnerabile domenii sunt ingineria socială (manipularea psihologică pentru a efectua acțiuni și/sau a divulga informații), furtul de identitate, fraudele la efectuarea plăților în străinătate, cu carduri emise în Republica Moldova, utilizarea monedei criptografice.

Studiile internaționale efectuate demonstrează că infracțiunile cibernetice sunt în creștere, or fiind în era tehnologiilor moderne, acestea afectează toate sferele vieții. Tot mai multe procese sunt digitalizate, ceea ce ușurează viața, dar în egală măsură, supune anumitor riscuri.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.