Nu am avut niciodată iluzii în ceea ce privește situația pe șoselele patriei, dar, de la o vreme, sunt realmente speriat. Accidentele înfiorătoare, cu consecințe grave, se țin lanț. O fată e lovită pe viaduct și rămâne fără picioare, un individ lovește câteva mașini pe strada Decebal și o fată de 29 de ani moare, un copil pe bicicletă e lovit de o mașină și moare. Deunăzi, în raionul Cahul, un microbuz a intrat într-un stîlp, un om a murit, câțiva au fost răniți. Colac peste pupăză, la Sângera, o mașină condusă de o polițistă în stare de ebrietate a lovit trei pietoni. O femeie de 30 de ani a murit, lăsându-și copila fără mamă.
Chestia cu polițista în stare de ebrietate e culmea aberației. Păi, cum mai vrem să eliminăm brabureala de pe șosele dacă înșiși polițiștii conduc mașina în stare de ebrietate? Ce să facem? Cum să scăpăm de vitezomani și iresponsabili pe șosele?
De multe ori, brambureala de pe șosele e o prelungire a bramburelii politice. Noi avem însă acum o guvernare pro-europeană simpatică, ce luptă cu tot soiul de hibe. Măi să fie! Doar că pe șosele haosul a rămas, oamenii mor, accidente sunt cam multe și, în atari condiții, te întrebi: dar nu cumva guvernarea e cam molcuță cu șoferii turmentați? Nu cumva nu e în stare să facă ordine pe drumurile țării? E adevărat că guvernarea are multe de făcut. Numai reforma justiției îi dă mari bătăi de cap. Dar ordinea pe drumuri trebuie să existe. E vorba de viețile noastre, de destine distruse.
Nu sunt specialist în ajustarea lucrurilor din traficul rutier, dar am impresia că e nevoie de un efort consistent pe diferite niveluri. Totul contează, de la felul în care se comportă polițiștii, șmecherii care pândesc șoferii doar de dragul chilipirului ar trebui să dispară, până la infrastructura rutieră. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării dacă vrem să nu mai moară mulți oameni pe șosele. Cum se obțin permisele de conducere? Cum se face că oamenii care nu le au mai șofează? Avem în toate locurile periculoase limitatoare de viteză și camere de supraveghere? Ce fel de amenzi avem? Cum sunt pedepsiți vitezomanii, cei turmentați? Poliția rutieră își face treaba onest? Nu cumva trece cu vederea că niște indivizi transportă oameni fără acte legale? Nu cumva corupția generează iresponsabilitate pe drumuri? Dar ce i se va întâmpla polițistei care în stare de ebrietate a omorât un om? Ajungem aici la justiție.
Așadar ar fi o mie și o sută de lucruri de făcut ca să ne putem simți mai bine pe drumurile Moldovei, drumuri care, de altfel, lasă de dorit de multe ori. Dacă guvernanții nu vor fi în stare să facă o reformă serioasă în acest domeniu, tragediile ne vor urmări multă vreme, ar putea să intre brutal în familia oricărui moldovean.