VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Sondaj: Topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea moldovenilor

Președinta Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova care se bucură de cea mai mare încredere. Ea este menționată de 20% din respondenții Barometrului Opiniei Publice, din noiembrie 2022.

Pe locul doi se situează fostul șef de stat, Igor Dodon, care a fost menționat de 9,4% din intervievați. Cei doi politicieni sunt urmați de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor, (6,3%); primarul capitalei, Ion Ceban, (2,8%); liderul Partidului Comuniștilor, ex-președintele Vladimir Voronin, (2,1%) și ex-premierul Ion Chicu (1,8%) etc. Cercetarea a fost realizată de către CBS Research și Institutul de Politici Publice.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv IPP, Arcadie Barbăroșie, a declarat că la această întrebare, care a fost deschisă, 40,3% din intervievați au declarat că nu au încredere în nimeni. 9% au declarat că nu știu, iar 1,8% au refuzat să răspundă. „Deci, mai bine de jumătate din respondenți nu au știut să aleagă o personalitate politică.

Sigur că eu presupun că printre acești 51% din respondenți sunt persoane care pur și simplu nu cunosc personalități politice, dar presupun că sunt și mulți dintre cei care cunosc, dar nu au vrut să le numească”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Cetățenii au fost întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, fiindu-le oferită o listă de politicieni. 27,3% au răspuns că ar vota cu Maia Sandu, 15,4%  – Igor Dodon, 9,1% – Ilan Șor, 7,1% – Ion Ceban etc. Totodată, 10,7% au declarat că nu ar participa la scrutin, iar 19,8% au declarat că nu știu cu cine ar vota, fie nu au răspuns.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 24,6% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Cu Partidul Socialiștilor ar vota 16,6% din intervievați, iar cu Partidul politic Șor – 10,1%. Nu ar vota sau nu ar participa la alegeri – 14,2%, nu știu – 21,6%, iar nu răspund – 3,6%. „Noi avem 40% și ceva din respondenți care fie că nu ar participa, nu ar vota, fie că nu știu sau nu răspund la această întrebare. Partidele politice care vor să fie susținuți de cetățeni trebuie să se gândească foarte mult la cei care nu ar participa sau nu știu pentru cine să voteze”, a notat Arcadie Barbăroșie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la care cetățenii ar fi întrebați cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 50,9% au declarat că ar vota pentru. 30,2% ar vota contra aderării. 14% au spus că nu știu, nu au decis, 3,9% nu ar participa, iar 1% nu a răspuns.

Totodată, 54,5% ar vota împotrivă în cadrul unui referendum împotriva aderării la NATO, iar 22,4% ar vota pentru.

Participanții la sondaj au fost întrebați cum ar vota cu privire la unirea Republicii Moldova cu România. 47,4% din cei chestionați au răspuns că ar vota contra, iar 35% au spus că ar vota pentru.

O altă întrebare a fost: „Cum credeți care din următoarele versiuni descrie mai bine ce se întâmplă acum în Ucraina?”. 38,3% au menționat că este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă. 17,1% din respondenți au declarat că „Rusia apără republicile populare din Donbas și Lugansk de atacurile Ucrainei”. 15,1% au declarat că este vorba despre „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”.

Potrivit sociologului Vasile Cantarji, de la CBS-Research, sondajul este reprezentativ la nivel național, fiind realizat pe un eșantion de 1 132 de persoane, prin metoda interviului față în față. Datele au fost colectate în perioada 29 octombrie -10 noiembrie. Marja de eroare pentru estimările din cadrul sondajului nu depășește 3%.

Ediția Barometrului Opiniei Publice din noiembrie 2022 este realizată în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.