Zeci de copii din întreaga țară, prieteni ai cărților, și-au dat întâlnire, în această săptămână, la Biblioteca Parlamentului, unde au marcat împreună cu deputații Ziua Națională a Lecturii.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, copiii au recitat poezii, au interpretat cântece, le-au povestit deputaților despre cărțile lor preferate și făcut schimb de recomandări de lectură. Printre micii cititori care au vizitat Parlamentul și au discutat despre lecturile copilăriei au fost elevii de la Școala Primară – Grădiniță „Abeceluș” din orașul Durlești, municipiul Chișinău. Aceștia s-au pregătit ca la carte și au oferit pentru deputați și angajații Secretariatului Parlamentului un adevărat recital de poezii și cântece, precum și au înscenat poveștile lor preferate.
Cu aceeași ocazie, membrii Clubului de lectură „Gustul cărților”, format din copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani din Chișinău, Strășeni și Nisporeni, au venit la Parlament, însoțiți de părinți. Timp de câteva ore, copiii au vorbit despre cărțile lor preferate, transmițând pasiunea lor pentru lectură și încurajând și pe alții să citească pentru a descoperi lucruri interesante. Discuțiile s-au referit, în special, la cartea „Arci și Sfatul Pădurii” de Ionela Hadârcă, considerată a fi prima carte cu tematică electorală. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.
„Mi se pare o idee extraordinară ceea ce s-a întâmplat la Parlament în săptămâna în care am marcat Ziua Națională a Lecturii. Sper ca astfel de inițiative să apară tot mai mult și vreau să vin cu un îndemn către părinți: să găsească măcar jumătate de oră în zi să citească împreună cu copiii și să le transmită această dragoste de carte”, a remarcat deputata Angela Munteanu-Pojoga, autoarea inițiativei legislative prin care s-a instituit Ziua Națională a Lecturii.
Pe parcursul lunii februarie, în contextul Zilei Naționale a Lecturii, Biblioteca Parlamentului mai găzduiește o expoziție de carte despre Grigore Vieru. Aceasta este organizată în colaborare cu redacția săptămânalului „Literatura și Arta” și conține zeci de creații literare, printre care publicații editate în România, manuscrise, cărți poștale, creații literare scrise în anii 1957, 1975 și cărți scrise și traduse în limbile română, rusă, italiană și găgăuză. Autori de renume, precum Spiridon Vangheli, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, povestesc despre viața, activitatea și opera poetului Grigore Vieru
Ziua Națională a Lecturii a fost instituită de Parlament în anul 2022.