VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Transparența Parlamentului bate pasul înapoi. Promo-LEX constată abateri în procesul decizional al legislativului

Asociația Promo-LEX constată că transparența Parlamentului bate pasul înapoi, în special prin includerea subită pe agenda legislativului a unor subiecte noi, necunoscute publicului. Organizația susține că agenda ședinței din 15 februarie a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent în activitatea actualei legislaturi. Ordinea de zi a fost completată cu 21 de subiecte, ceea ce depășește de 7 ori numărul inițial prevăzut de proiecte. Potrivit experților asociației, rulajul atât de mare al modificărilor afectează grav transparența și previzibilitatea procesului legislativ, transmite IPN.

Și la această ședință, majoritatea parlamentară a respins toate propunerile opoziției, inclusiv cele de exercitare a controlului parlamentar prin audierea în plen a 10 demnitari și conducători ai autorităților publice. Potrivit Promo-LEX, legislativul și-a exercitat, totuși, funcția de control parlamentar prin audierea, la inițiativa majorității parlamentare, a ministrului agriculturii și industriei alimentare, în contextul protestelor fermieri, precum și prin audierea cu mare întârziere a raportului de activitate a CNPF, care urma să fie audiat la data de 1 iunie 2023.

Promo-LEX precizează că 43% din proiectele examinate în cadrul ședinței au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale. Șase proiecte au fost votate fără solicitarea/acordarea/ publicarea actele aferente proiectelor, inclusiv avize și expertize etc. Unele acte aferente proiectelor examinate au fost publicate pe pagina web în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării acestora. Este vorba de 4 rapoarte ale comisiilor permanente, un proiect redactat pentru lectura a doua și sinteza propunerilor și recomandărilor. Promo-LEX subliniază că documentele aferente proiectelor de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte de ședința Parlamentului, pentru a asigura transparența și previzibilitatea.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.