VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Banca Mondială va acorda peste 54 de milioane de dolari pentru renovarea clădirilor publice

Banca Mondială anunță o finanțare de 54,5 milioane de dolari pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova.

Acest proiectul va fi sprijinit și de un grant în valoare de 5 milioane de dolari prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW), transmite Ziarul Național.

Sprijinul financiar face parte dintr-o nouă inițiativă a Băncii Mondiale, lansată joi la Washington, care vizează accelerarea semnificativă a eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare cu energie sigură, accesibilă și curată în Europa și Asia Centrală. Se preconizează că Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie pe durata de viață a investițiilor sale – echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției – și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari în capital privat. Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, urmând să se alăture și alte state pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

Programul E3 va sprijini țările în procesul de tranziție de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe desfășurate la scară națională cu o finanțare comercială mai amplă. Finanțările publice vor fi utilizate în special pentru a demonstra investițiile necesare în vederea atragerii finanțatorilor comerciali, pentru a testa noi modele de afaceri, reduce riscurile investițiilor și pentru a oferi subvenții specifice în paralel cu finanțarea comercială.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.