VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avocatul Poporului, demers către conducerea țării: Cere un mecanism de protecție pentru moldovenii aflați în Rusia

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a expediat un demers către Președinție, Guvern și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei în care solicită autorităților să depună eforturi suplimentare privind crearea unui mecanism de protecție pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă.

În demersul său, Ceslav Panico solicită facilitarea liberei circulații spre Republica Moldova.

”Protecția propriilor cetățeni nu poate fi limitată doar în hotarele jurisdicționale ale statului, iar autoritățile publice urmează să contribuie și la protecția propriilor cetățeni care se află peste hotarele țării și în mod prioritar să identifice problemele actuale ale drepturilor și libertăților omului pentru a lua în considerare influența anumitor factori și actori asupra unei persoane și a drepturilor sale.

Acum, în special, mă refer la cetățenii Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse și riscă să fie înrolați în forțele armate ale acesteia, fără voia lor, sau, fără a putea avea alternative.

În ultima perioadă am fost contact de mai mulți cetățeni moldoveni (sau rudele, prietenii acestora) stabiliți în Rusia, care doresc să se întoarcă în Republica Moldova, dar au actele de identitate (Pașaportul Cetățeanului Republicii Moldova) expirate și totodată întâmpină dificultăți la perfectarea acestora în cadrul ambasadei și consulatelor. Adițional, cetățenii moldoveni întâmpină dificultăți la identificarea căilor de transport accesibile și rapide spre Republica Moldova, acestea din urmă creând îngrijorări privind protecția libertăților individuale”, a menționat acesta.

Totodată, Avocatul Poporului se arată îngrijorat de recentele declarații făcute de către Împuternicitul pentru Drepturile Omului din Federația Rusă, care a menționat că se necesită o modificare a legislației rusești, astfel încât cetățenii altor state, naturalizați pe teritoriul Rusiei să poate fi înrolați în forțele armate regulate până la vârsta de 45 – 50 de ani.

”Se evidențiază că și la etapa actuală, pe teritoriul statului agresor, se află un număr considerabil de cetățeni ai Republicii Moldova, care au păstrat cetățenia statului nostru dar totodată, sunt asimilați cetățenilor Federației Ruse. În acest sens, există un risc eminent de violare a drepturilor și libertăților persoanelor respective, prin modificările propuse.

În acest sens, cu câteva zile în urmă, am expediat un demers către Președinție, Prim-ministră și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei în vederea depunerii eforturilor comune suplimentare privind crearea unui mecanism de protecție pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă, înclusiv, în sensul facilitării liberei circulații spre Republica Moldova”, a mai menționat Avocatul Poporului.

Amintim că pe 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

Mii de bărbați din Rusia au primit ordin de mobilizare, iar ONG-urile care îi ajută pe recruți sunt suprasaturate cu solicitări din partea acestora. Detalii aici

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.