VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avdiivka, punctul forte de pe frontul ucrainean, a căzut. Orașul, preluat în totalitate de ruși

Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, un punct forte de pe frontul estic în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

„Conform ordinului primit, ne-am retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil”, a scris generalul pe rețelele sociale, citat de Agerpres.

Aceasta este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei, după eşecul contraofensivei de la Kiev vara trecută.

Ordinul a fost dat de șeful armatei, Oleksandr Sîrski, pentru a evita încercuirea, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bahmut în mai anul trecut.

Într-o postare pe Facebook, sâmbătă, Sîrski a afirmat că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

„Soldaţii noştri şi-au îndeplinit cu demnitate datoria militară, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruse şi au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte forţele şi echipament. Viaţa personalului militar este cea mai mare valoare”, a declarat Sîrski.

Cu o zi în urmă, comandantul ucrainean responsabil cu forţele din sud-estul ţării a declarat că forţele Kievului s-au retras din unele poziţii din oraş.

Joi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, promisese că va face „tot ceea ce este posibil” pentru a salva trupele aflate în dificultate pe frontul estic, în special la Avdiivka.

După eşecul contraofensivei ucrainene din vară, trupele ruse sunt cele care au trecut la atac, în faţa unei armate ucrainene confruntate cu un deficit de personal şi de muniţii.

Casa Albă a avertizat, la rândul său, că „Avdiivka riscă să cadă sub control rus”, chiar în timp ce ajutorul militar promis de administraţie este blocat de republicani.

Avdiivka este astăzi în mare parte distrusă, însă, potrivit autorităţilor locale, în oraş se mai află în jur de 900 de civili. Moscova speră că, prin capturarea localităţii, va face mai dificile bombardamentele ucrainene ce vizează Doneţkul.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.