VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile pregătesc o aplicație complexă și unică pentru servicii publice

Guvernul pregătește lansarea unei aplicații complexe de interacționare cu instituțiile statului, după exemplul ucrainean, prin care orice cetățean și agent economic să aibă acces la un șir larg de servicii publice. Prin intermediul aplicației online, cu doar câteva click-uri de pe telefonul mobil, se vor putea plăti taxe, amenzi, impozite, utilități, obținute autorizații, deschise afaceri și depuse petiții sau sesizări.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pe o rețea de socializare. Demnitarul susține că drept exemplu reprezintă aplicația ucraineană ”Diя”, care în traducere înseamnă ”acțiune”.

”Noi tot pregătim o super-aplicație care vrea să schimbe modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul. Agenția de Guvernare Electronică muncește de zor, iar USAID Moldova susține acest efort. Ați auzit despre Diia? Super-aplicația ucraineană? Prin Diia, folosită de adolescenți, adulți, pensionari, poți să faci tot mai multe lucruri. Interacționezi cu statul din aplicație. Soliciți tot felul de extrase și certificate, depui o petiție. Totul într-un singur loc, fără să trebuiască să navighezi o multitudine de platforme. În secolul 21 statul nu este un „ghișeu”, nu este un sediu cu inscripție la intrare, nici coridoare cu birouri și hârțoage ștampilate. În secolul 21 statul este în telefonul mobil”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de pe o rețea socială.

Demnitarul susține că specialiștii lucrează de zor, iar în câteva luni va fi lansată prima versiune pentru utilizatori. Ministrul a făcut și un apel pentru a găsi un nume original pentru aplicație.

”Avem nevoie de un nume bun. Un nume scurt, sonor, ușor de memorat, dar care are o puternică asociație pozitivă. Este șansa noastră să redefinim ce înseamnă statul pentru cetățean. Să apropiem statul de oameni. Să inspirăm mai multă încredere, transparență și, important, calitate a serviciilor. Să minimizăm riscul de corupție”, a precizat Dumitru Alaiba.  

Demnitarul a declarat că autorul numelui va primi un premiu surpriză și, dacă va fi interesat, va fi invitat chiar să facă parte din consiliul consultativ care va promova aplicația.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.