VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile municipale în medicină au venit cu recomandări în cazul unui dezastru nuclear, în contextul războiului din Ucraina

În cazul în care se va produce un dezastru nuclear în Ucraina, cauzat de posibila bombardare a centralei nucleare de la Zaporojie, aflată la doar 740 de kilometri de Republica Moldova, șeful direcției municipală Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlcă a venit cu recomandări pentru populație, privind pașii pe care trebuie să-i întreprindă în cazul unui astfel de scenariu:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.

2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.

3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.

6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

”Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea iodului radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică”, a mai scris Gîlcă pe pagina sa de Facebook.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.