Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară, care se manifestă printr-o presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai îndelungate. Aceasta duce la deteriorarea pereților vaselor de sânge și la probleme cardiovasculare.
În general, se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea de 140/90 mmHg.2. Sistemul vascular asigura transportul sângelui de la nivelul inimii către țesuturi și înapoi la inima. Sângele circulă cu o anumită viteză și, în același timp, cu o anumită presiune pe care o exercită asupra pereților vaselor pe care le traversează.
Pentru a putea regla presiunea exercitată de fluxul de sânge, pereții vasculari prezintă un strat muscular ce asigură contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. Atunci când, din diferite cauze, calibrul vasului nu se mai poate adapta la modificarea presiunii, adesea se instalează hipertensiunea.
Hipertensiunea arterială apare deseori fără a exista o cauză clară, dar poate fi și urmarea unor maladii cum ar fi bolile renale, suprarenaliene sau vasculare.
Factori care cresc tensiunea arterială: Vârsta (bărbați >55 ani și femei >65 ani); Fumatul; Dislipidemia, colesterolul și trigliceridele mărite, diabet zaharat; Obezitatea abdominală – o circumferința a taliei la bărbați mai mare de 102 cm și la femei mai mare de 88 cm).