VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Vera Petuhov: Festivalul etniilor a devenit unul dintre cele mai ilustrative exemple de realizare a politicii de stat în domeniul consolidării relațiilor interetnice

Vera Petuhov, director general adjunct al Agenției Relații Interetnice (ARI), a vorbit sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul emisiunii „Sâmbătă după amiază”, de la Radio Vocea Basarabiei, despre ediția cu numărul 21 a Festivalului republican al etniilor. „Festivalul republican al etniilor a devenit unul dintre cele mai ilustrative exemple de realizare a politicii de stat în domeniul consolidării relațiilor interetnice. Festivalul a devenit una din formele active de sprijin a statului pentru dialogul și schimbul intercultural, pentru cultivarea relațiilor tolerante între diverse comunități entoculturale și grupuri de populație, precum și formarea responsabilității civice”, a spus Vera Petuhov.

Potrivit directorului general adjunct al ARI, este cunoscut faptul că Republica Moldova este un stat polietnic, unde alături de moldoveni și români locuiesc ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, polonezi, azeri, romi etc. „Festivalul este organizat pentru a dezvolta și a construi un stat democratic. Acest festival vine să promoveze cultura, tradiția și limba minorităților etnice din Republica Moldova, pentru a ne cunoaște mai bine unul pe altul, fapt ce ne va ajuta să fim mai toleranți unul față de altul. Toleranța constă în dialog. Atât timp cât o să vorbim despre mai multe etnii, vom realiza un dialog care ne va permite să ne cunoaștem, să ne apreciem ca cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat funcționara.

Vera Petuhov a mai menționat că toți cei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova au aceleași drepturi, inclusiv de a-și promova cultura și tradiția. „Acest festival are grijă de istoria și cultura Republicii Moldva, de istoria și cultura enticilor, care sunt tot cetățeni ai Republicii Moldova. Asta este o bogăție a țării. Ca țară candidată la UE, la valorile europene, noi putem fi un exemplu și în domeniul relațiilor interetnice, deoarece vedem cu câtă grijă păstrăm aceste elemente culturale, cum sunt portul național, dansurile, cântecele etc.”, a menționat Vera Petuhov.

Directorul general adjunct al ARI a comentat sloganul festivalului, sub umbrela căruia este organizat de la an la an evenimentul. „Unitate prin diversitate înseamnă că noi suntem uniți prin diversitate. Fie că suntem etnici bulgari, găgăuzi, armeni, azeri, romi, diversitatea noastră este în vârstă, culoare, religie, dar asta ne unește. Ne unește că suntem oameni, cetățeni, indiferent în ce țară locuim. Suntem uniți prin diversitate, fie în România sau Republica Moldova. Rolul statului este ca să creeze toate condițiile ca orice cetățean, chiar dacă are altă etnie, să poate să se unească și să se dezvolte în țara în care locuiește, care este patria lui”, a explicat directorul general adjunct al ARI.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.