Vera Petuhov, director general adjunct al Agenției Relații Interetnice (ARI), a vorbit sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul emisiunii „Sâmbătă după amiază”, de la Radio Vocea Basarabiei, despre ediția cu numărul 21 a Festivalului republican al etniilor. „Festivalul republican al etniilor a devenit unul dintre cele mai ilustrative exemple de realizare a politicii de stat în domeniul consolidării relațiilor interetnice. Festivalul a devenit una din formele active de sprijin a statului pentru dialogul și schimbul intercultural, pentru cultivarea relațiilor tolerante între diverse comunități entoculturale și grupuri de populație, precum și formarea responsabilității civice”, a spus Vera Petuhov.
Potrivit directorului general adjunct al ARI, este cunoscut faptul că Republica Moldova este un stat polietnic, unde alături de moldoveni și români locuiesc ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, polonezi, azeri, romi etc. „Festivalul este organizat pentru a dezvolta și a construi un stat democratic. Acest festival vine să promoveze cultura, tradiția și limba minorităților etnice din Republica Moldova, pentru a ne cunoaște mai bine unul pe altul, fapt ce ne va ajuta să fim mai toleranți unul față de altul. Toleranța constă în dialog. Atât timp cât o să vorbim despre mai multe etnii, vom realiza un dialog care ne va permite să ne cunoaștem, să ne apreciem ca cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat funcționara.
Vera Petuhov a mai menționat că toți cei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova au aceleași drepturi, inclusiv de a-și promova cultura și tradiția. „Acest festival are grijă de istoria și cultura Republicii Moldva, de istoria și cultura enticilor, care sunt tot cetățeni ai Republicii Moldova. Asta este o bogăție a țării. Ca țară candidată la UE, la valorile europene, noi putem fi un exemplu și în domeniul relațiilor interetnice, deoarece vedem cu câtă grijă păstrăm aceste elemente culturale, cum sunt portul național, dansurile, cântecele etc.”, a menționat Vera Petuhov.
Directorul general adjunct al ARI a comentat sloganul festivalului, sub umbrela căruia este organizat de la an la an evenimentul. „Unitate prin diversitate înseamnă că noi suntem uniți prin diversitate. Fie că suntem etnici bulgari, găgăuzi, armeni, azeri, romi, diversitatea noastră este în vârstă, culoare, religie, dar asta ne unește. Ne unește că suntem oameni, cetățeni, indiferent în ce țară locuim. Suntem uniți prin diversitate, fie în România sau Republica Moldova. Rolul statului este ca să creeze toate condițiile ca orice cetățean, chiar dacă are altă etnie, să poate să se unească și să se dezvolte în țara în care locuiește, care este patria lui”, a explicat directorul general adjunct al ARI.