VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Valentin Dediu, fost șef al SIS: Ar putea să fie întreprinse și alte provocări pentru a nu-i permite R. Moldova să se apropie de UE

Vocea Basarabiei: Autorităţile de la Chişinău investighează informaţia despre un presupus atentat terorist care urma să se producă în regiunea transnistreană. Precizările sunt făcute de Biroul Politici de Reintegrare, după ce aşa-numitul minister al securității de stat din stânga Nistrului a anunţat că ar fi prevenit un atac terorist, ce ar fi fost pregătit de ucraineni şi a cărui ţintă ar fi fost liderul separatist de la Tiraspol, precum şi alţi reprezentanţi ai regiunii. Noi nu avem o confirmare a acestor lucruri. Important că Republica Moldova este într-o situaţie de pace şi de stabilitate în regiune, a declarat premierul Dorin Recean. Demnitarii de la Kiev au negat acuzaţiile separatiştilor din stânga Nistrului şi au calificat anunţul drept o provocare pusă la cale de Kremlin. De această părere este şi fostul director interimar SIS, Valentin Dediu.

Valentin Dediu: Evident că asta este în contextul evenimentelor care se desfășoară în regiunea noastră. Am în vedere Ucraina, Moldova, războiul care este declanșat de Federația Rusă și în contextul măsurilor pe care le întreprinde guvernarea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Evident că Federația Rusă va face tot posibilul să tergiverseze acest pas și mișcare a Republicii Moldova către Uniunea Europeană și va face tot posibilul să tensioneze situația. Deci, eu cred că asta este o insinuație din partea serviciilor speciale ale Federației Ruse, în primul rând, în conlucrare cu cei din Tiraspol. Ceea ce se vorbește despre faptul că Ucraina ar fi organizat acest lucru, asta este o dezinformare și o tentativă de a găsi niște pretexte să introducă anumite forțe sau să facă tot posibilul ca să fie învinuite și Moldova, și Ucraina de destabilizarea din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Serviciul de Securitate de la Kiev a reacționat imediat la aceste acuzații ale liderilor de la Tiraspol și a spus că orice declarații ale reprezentanților așa-numitului „minister al securității RMN” cu privire la participarea SBU la pregătirea atacului terorist trebuie receptată exclusiv ca o provocare organizată de Kremlin.

Valentin Dediu: Așa este! Eu sunt de acord cu ceea ce au spus cei de la Kiev.

Aceasta este o înscenare, căutarea unui motiv și unui pretext pentru a ataca Moldova din partea Federației Ruse și a Tiraspolului.

Vocea Basarabiei: Ce ar fi obținut Tiraspolul, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat sau dacă să luăm la modul serios această înscenare?

Valentin Dediu: Din câte am aflat eu din alte surse, de-acum ei, chipurile, au găsit făptașii și aceia dau mărturii că au fost recrutați și ei au avut sarcina să lichideze conducerea Tiraspolului, ca să destabilizeze situația și să preia controlul asupra munițiilor. Aceasta este o înscenare, căutarea unui motiv și unui pretext pentru a ataca Moldova din partea Federației Ruse și a Tiraspolului.

Conducerea statului, autoritățile Republicii Moldova trebuie să cheme lumea la calm și să facă tot posibilul ca această tensiune din regiune să se diminueze la minimum, fiindcă noi nu suntem interesați în destabilizarea situației și nu sunt interesați nici cei de la Kiev în destabilizarea situației.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să reacționeze autoritățile Republicii Moldova în asemenea situații?

Valentin Dediu: În primul rând, din punct de vedere politic la fel cum spun cei din Ucraina, că asta este o făcătură, este o insinuare și o tentativă de a destabiliza situația din regiune. Conducerea statului, autoritățile Republicii Moldova trebuie să cheme lumea la calm și să facă tot posibilul ca această tensiune din regiune să se diminueze la minimum, fiindcă noi nu suntem interesați în destabilizarea situației și nu sunt interesați nici cei de la Kiev în destabilizarea situației.

Vocea Basarabiei: Dar nu au întârziat să vină reacții și din tabăra opoziției. Iată chiar am reținut ceea ce a spus fostul președinte Igor Dodon, el încearcă să acrediteze ideea că totul ar fi real și a spus că Moldova trebuie să evite conflictul.

Valentin Dediu: Ceea ce spune Dodon se poate de prevăzut din timp, ceea ce spune Kremlinul, el imediat o să spună „da”. Kremlinul să-i spună să se arunce într-o fântână, el o să spună „da”. Eu cred că nu merită să atragem atenție la declarațiile acestui politician, s-a stabilit și de acum este și dosar penal cu privire la trădarea de patrie, așa că dl Dodon să stea acolo liniștit, dacă mai poate sta liniștit, dar ca atare el trebuie tras la răspundere penală pentru trădare de patrie.

S-ar putea să fie întreprinse și alte măsuri cu unicul scop – să destabilizeze situația și să nu permită Republicii Moldova să se apropie cât mai mult posibil de Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Credeți că încă mai există riscul ca să fie destabilizată situația în Republica Moldova?

Valentin Dediu: Riscul există permanent și cred că asta nu-i unica măsură care a fost zămislită la Moscova, eu cred că mai sunt și alte scenarii, nu pot eu să dau scenariile care vor fi mâine sau poimâine, dar se poate de prevăzut anumite elemente ale destabilizării situației operative din regiune, cum suntem noi deprinși să spunem, dar s-ar putea să fie întreprinse și alte măsuri cu unicul scop – să destabilizeze situația și să nu permită Republicii Moldova să se apropie cât mai mult posibil de Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Între timp, simpatizanții, fruntașii Partidului „Șor” spun că vor continua acțiunile de protest în centrul capitalei, aceste proteste, dacă vor continua, cel puțin cei care le organizează spun că ele vor fi pașnice și că nu vor duce la o destabilizare a situației, dar ce trebuie să luăm în calcul noi?

Valentin Dediu: Noi trebuie să luăm în calcul faptul că ele există, în primul rând și, în al doilea rând, trebuie să luăm în calcul faptul că există coloana a cincea, care în ultimul timp s-a activizat, trebuie să luăm în calcul faptul că unele persoane au fost antrenate în regiunea Rostov-pe-Don încă cu vreo 5-6 ani în urmă, acum avem 80 de persoane care se spune că au fost antrenate în Turcia și mai sunt persoane care sunt supărate pe autoritățile republicii, dar au activat cândva în instituțiile de ocrotire a normelor de drept și trebuie să luăm în considerare și acest fapt. Mulțimea din sate care va ieși este numai pentru umplutură, dar aceia pot să facă foarte multe lucruri, de aceea trebuie să tratăm aceste manifestații, numite de ei pașnice, dar cred că elemente de destabilizare acolo vor exista numaidecât.

Aceasta este coloana a cincea care deja prin alte elemente se activizează, dar activizarea eu o văd prin organizarea lor, adică se întreprind anumite măsuri pentru a verifica cât de bine este coordonată această masă de populație și aceste persoane în grupe, cum îi mai bine de a-i organiza pe ei.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că s-a activizat coloana a cincea la ce vă referiți?

Valentin Dediu: Mă refer la acei care stau acum în umbră, care au fost cândva foarte activi și, practic, vedem că chiar și unele elemente care țin numai de moldoveni, ei încearcă să le atribuie pentru dânșii, vorbim despre limbă și de evenimentele care au avut loc în ultimul timp, cei de altă naționalitate sau minoritățile naționale din Republica Moldova nu se pot expune referitor la limba care trebuie vorbită de poporul moldovenesc. Nu ar trebui, dar ei participă activ și-și expun poziția și încearcă să manipuleze cu persoanele din Republica Moldova și să afirme că acesta este dreptul lor și li se lezează anumite drepturi. Aceasta este coloana a cincea care deja prin alte elemente se activizează, dar activizarea eu o văd prin organizarea lor, adică se întreprind anumite măsuri pentru a verifica cât de bine este coordonată această masă de populație și aceste persoane în grupe, cum îi mai bine de a-i organiza pe ei. Și astăzi vor vorbi despre limbă, mâine vor vorbi despre alte elemente, așa că aici este o legătură foarte directă între acțiuni și intenții.

Vocea Basarabiei: Dl Dediu, dacă ziceți că s-ar pune la cale mai multe scenarii și ele ar putea fi și aplicate, ele sunt pe termen scurt, pe termen mediu?

Valentin Dediu: Aceste scenarii vor fi puse pe parcurs, vor încerca o tentativă, dacă nu le va reuși vor trece la alt plan, dacă nu le va reuși acel plan vor trece la alt plan. Unul din ele nu-i exclus, că la Duma de Stat vor lua o decizie să recunoască Transnistria, fiindcă acolo a fost un referendum. Recunoscând Transnistria și având legea Federației Ruse de apărare a intereselor cetățenilor ruși din orice colț al lumii, atunci nu-i exclus că ei vor încerca să apere interesele rușilor din toate colțurile lumii, inclusiv din Transnistria și din Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar regiunea transnistreană nu are hotar cu Rusia…

Valentin Dediu: Nu are importanță, ei știu cum să bombardeze și astăzi armele pe care le deține armata Federației Ruse nu au hotar, de aceea nu trebuie să ne liniștim cu faptul că nu este hotar direct, nu este legătură directă, în schimb este o parte a populației din Republica Moldova, este Transnistria, sunt forțele militare de acolo, care în orice moment orice ar spune și Krasnoselski, și restul de acolo că ei nu vor război, că ei nu vor tensiune, asta e ca să ne inducă pe noi în eroare și cumva să ne liniștească, dar în realitate nu ei decid, decide Kremlinul când și cum trebuie de acționat și în ce direcție, și cu ce forțe.

Vocea Basarabiei: Dar de ce ar exista și acest interes să fie atrasă și Republica Moldova în conflict? Autoritățile mențin acest mesaj că doar pe căi politice, pe căi pașnice trebuie rezolvată problema transnistreană, cine și ce interes ar avea să atragă Republica Moldova în conflict?

Valentin Dediu: Ei nu vorbesc despre Republica Moldova ca atragere în conflict, ei se gândesc să nu permită Republicii Moldova apropierea de Uniunea Europeană, apropierea de NATO și de toate țările cu democrație avansată. Acesta-i principalul lor scop, de aceea ei au să facă tot posibilul să nu se realizeze planul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar autoritățile promit să meargă ferm pe această cale de eurointegrare.

Valentin Dediu: Păi cu cât mai ferme vor fi declarațiile, cu cât mai multe măsuri de cooperare, de apropiere vor fi cu Uniunea Europeană, cu atât mai mare va fi atacul din partea Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Și atunci reiese că Republica Moldova nu-și mai decide ea soarta așa cum vrea să și-o croiască?

Deja de 31 de ani suntem în această situație, e drept că în ultimul timp ne-am mai învățat cum să reacționăm, cu ajutorul partenerilor noștri de dezvoltare, de aceea cred că vom găsi soluții și la aceste provocări și amenințări care sunt în adresa securității naționale și în adresa Republicii Moldova și a cursului nostru european.

Vocea Basarabiei: Și cine poate ajuta Republica Moldova să nu rămână de una singură în fața unor asemenea provocări?

Valentin Dediu: Numai comunitatea statelor din Uniunea Europeană, în primul rând, România, Statele Unite și toate țările din Uniunea Europeană, cu toate că și acolo există elemente care nu ne-ar permite să ne dezvoltăm, dar asta-i o minoritate și, în principiu, cred că noi o să reușim că mergem pe calea cea dreaptă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.