VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Purtarea panglicii bicolore este interzisă. Persoanele care nu vor respecta legea, vor fi sancționate contravențional

„Mișcarea pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, a anunțat că va relua din 7 mai protestele pentru a cere „demisia guvernării și alegeri anticipate”. Ultimul protest organizat de membrii și simpatizanții Partidului „Șor” a avut loc pe 16 martie, în fața Legislativului. Atunci ei au cerut de la deputați „aprobarea inițiativelor ” privind „achitarea integrală a facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă”. Pe 12 martie, în centrul Chișinăului, de asemenea, a fost organizat un miting anti-guvernamental. Deși organizatorii precizau că la protest ar fi participat 70 de mii de oameni, polițiștii au anunțat că au fost peste 2 100 de persoane. Atunci, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că oamenii legii au destructurat operațiunea planificată în timpul protestului anunțat pe 12 martie de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Viorel Cernăuțeanu a acordat un interviu pentru Vocea Basarabiei referind-se și la protestul care urmează să aibă loc pe 14 mai.

Vocea Basarabiei: Vorbim despre nevoia menținerii ordinii publice și cum înțeleg organizatorii acțiunilor de protest să aducă oamenii în capitală. Care sunt concluziile după mai multe proteste pe care le-au organizat cei din Partidul „Șor”?

Viorel Cernăuțeanu: Nu este primul protest pe care îl organizează partidul respectiv, nu este prima acțiune prin care se încearcă cumva să se atragă atenția în municipiul Chișinău. Aici eu am să vin cu câteva recomandări și o să merg pe două paliere. Dacă vorbim pe primul palier, eu o să mă orientez către cei care organizează aceste întruniri. Nimeni nu îngrădește dreptul la o întrunire, dar aceasta trebuie să cadă exact sub parametrul denumirii de întrunire și să îndeplinească acele cerințe de întrunire, când omul vine și își expune o viziune sau un punct de vedere în manifestația respectivă, dar la toate acestea trebuie să fie respectate și alte drepturi și să nu fie îngrădite drepturile altor cetățeni. La fel, ceea ce ține de organizarea unei întruniri, noi cunoaștem, o întrunire poate fi organizată, dar nu pot fi create situații de destabilizări și alte riscuri care pot fi aduse altor cetățeni ai Republicii Moldova. Atât timp cât se intenționează organizarea unei întruniri, ea trebuie să fie întrunire, ea trebuie să fie pașnică, ea trebuie să aibă clar anunțate aspectele și care este scopul acestei întruniri și, cel mai important, deplasarea cetățenilor la aceste întruniri trebuie să fie asigurată și să fie în siguranță.

Vocea Basarabiei: Cele mai multe reproșuri vi s-au adus că ați fi oprit mijloacele de transport și nu le-ați permis să aducă oamenii în Chișinău.

Întrunirea trebuie să fie pașnică, să aibă clar anunțate aspectele și care este scopul acestei întruniri și, cel mai important, deplasarea cetățenilor la aceste întruniri trebuie să fie în siguranță.

Viorel Cernăuțeanu: Da, am oprit mijloacele de transport, noi am verificat mijloacele de transport, dar noi nu am interzis deplasarea spre municipiul Chișinău.

Vocea Basarabiei: Și ei au blocat drumurile.

Viorel Cernăuțeanu: A fost o alegere a lor, dar eu o să spun elementar două aspecte, toți conducătorii mijloacelor de transport care au avut încălcări la acea etapă în transportarea persoanelor către municipiul Chișinău și care au fost sancționați, noi nu am avut nicio contestare a actului procesului-verbal. Deci, se prezumă că toți conducătorii respectivi cumva și-au asumat greșeala care a fost comisă în procesul de nerespectare a regulamentului circulației rutiere, de la sine înseamnă că a fost încălcarea admisă. Cât ține de o altă acțiune admisă, ilegală aș numi-o, de către organizatorii acestor întruniri de a bloca anumite artere, inclusiv aici, noi nu am stat cu mâinile în jos și oricât de multe critici ni se vor aduce, eu voi întreprinde și în continuare toate aceste acțiuni. Toate persoanele care a fost posibil de identificat în acele măsuri de blocare a traseelor, pornind de la deputați în jos, la toți care au fost identificați li s-au întocmit procese-verbale pentru blocarea căilor de acces și pentru nesubordonarea cerințelor organelor de forță.

Vocea Basarabiei: Și câte persoane au fost pedepsite?

Viorel Cernăuțeanu: Eu vreau să vă spun că de ordinul sutelor.

Vocea Basarabiei: Și pedeapsa care a fost aplicată care este?

Viorel Cernăuțeanu: Dacă le luăm cumulativ, pentru blocarea căilor de acces și pentru nesubordonare, suma aproximativă este între 4 și 10 mii de lei per persoană.

Vocea Basarabiei: Organizatorii atunci când anunță aceste acțiuni deprotest, ei promit să mențină ordinea publică împreună cu dvs., da?

Viorel Cernăuțeanu: Aceasta este declarația și, de fapt, obligativitatea organizatorilor întrunirii de a asigura menținerea ordinii publice pe perioada desfășurării întrunirii. Declarativ noi am văzut-o în toate cazurile, dar factologic și practic noi asta nu am întâlnit-o, cu atât mai mult, eu nu constat aceste lucruri de la televizor sau din auzite, eu fiind la fața locului la multe întruniri am constatat o serie de nereguli, și destul de grave, acolo unde chiar reprezentantul primăriei a solicitat sistarea întrunirii și noi ne adresam organizatorului ca să întreprindă acțiuni și să nu creeze panica și haosul la acea întrunire, el a neglijat aceste lucruri sau, mai rău, organizatorul se făcea nevăzut sau dispărea, că, într-un fel, nu este persoana care ar trebui să-și asume riscurile pentru acel eveniment. De aici noi ne dăm foarte bine seama cât de bună-credință au organizatorii acestor întruniri.

Am constatat o serie de nereguli destul de grave unde noi ne adresam organizatorului ca să întreprindă acțiuni și să nu creeze panica și haosul la acea întrunire, iar el neglija sau, mai rău, se făcea nevăzut sau dispărea

Vocea Basarabiei: Cum pătrund provocatorii, cum ar trebui și trebuie să-i identificați, să cunoașteți că sunt și persoane care vor să destabilizeze situația?

Viorel Cernăuțeanu: Întotdeauna au existat riscurile de a fi infiltrați anumiți provocatori, după ei, este o artă de a fi infiltrați, dar eu o să combat prin aceea că arta lor este de o calitate proastă și organele de forță întotdeauna întreprind acțiunile necesare, și eu le mulțumesc colegilor mei din instituțiile polițienești că știu să facă meseria exact așa ca noi să nu permitem, chiar dacă ei și apar la o anumită etapă în mulțime, nu pot să-și realizeze acele sarcini care, de fapt, le-au fost trasate.

Vocea Basarabiei: Foști șefi ai IGP-ului au spus pentru Vocea Basarabieiei știau chiar înainte de a se organiza protestele pe parcursul anilor cine sunt provocatorii. Acum e mai greu să se cunoască din timp cine sunt ei?

Viorel Cernăuțeanu: Un protest cu provocatori care au fost infiltrați cumva de ordin masiv, și anume când vorbim de provocatori nu doar din interior, dar cu caracter extremist veniți și din afară, noi am avut poate anumite situații până la 2010 și noi am avut situația de acum. În rest, dacă cineva consideră că au fost provocatori atunci când s-au organizat anumite proteste de fermieri sau de alte persoane, eu mă tem că își asumă prea mult declarând acest lucru.

Vocea Basarabiei: Ce sfaturi aveți pentru cetățeanul care vine la aceste acțiuni de protest? Ce poate să poarte cu el, ce nu poate să poarte, unde se consideră că se încalcă legea,când, în ce situații?

Viorel Cernăuțeanu: În orice situație, în orice formă de întrunire, de oricare ar fi ea, persoana, în primul și în primul rând, trebuie să vină cu gândul că ea vine să manifeste pașnic, fără agresivitate și fără a încălca cadrul legislativ. Plus la toate acestea, nu se permite la o întrunire să avem la noi obiecte interzise.

Nu se permite la o întrunire să avem la noi obiecte interzise.

Vocea Basarabiei: Care sunt aceste obiecte?

Viorel Cernăuțeanu: Pornind de la orice obiect care cumva ar pune în pericol viața și sănătatea celorlalți participanți sau persoanelor din adiacentul nostru. Și vorbim aici de cuțite, arme reci, arme propriu-zise, armament ș.a.m.d., substanțe chimice sau de alt gen care cumva ar pune în pericol viața și sănătatea persoanelor. Noi am constatat pe parcursul anului 2022 și 2023 o serie de astfel de obiecte interzise și eu îmi pun întrebarea: care a fost scopul venirii la o măsură de protest, de întrunire, dacă tu vii cu astfel de obiecte? Prin ce materializezi intenția ta pașnică, dacă tu vii cu astfel de obiecte interzise, de la ferestrău cu pasul și cu alte obiecte?

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre 9 mai. Ați avut și un briefing de presă, dar e bine încă o dată să le spunem cetățenilor, totuși cum trebuie înțeleasă acea hotărâre a Curții Constituționale, pentru că există încă suficiente persoane care nu au o claritate – trebuie să poarte această panglică bicoloră sau vor fi pedepsite în caz că o au prinsă la piept?

Viorel Cernăuțeanu: Noi cunoaștem cu toții că în cadrul unui proces, de fapt, este buchea legii, care este scrisă negru pe alb, aceea este aplicată, inclusiv decizia Curții Constituționale a expus unele constatări care au fost foarte și foarte clare: 1) se declară neconstituțională o simplă sintagmă atunci când o panglică sau oricare alt obiect ar putea fi confundat cu acea care este interzisă (recunosc și eu că sunt câteva cuvinte, o sintagmă neclară acolo), în rest, ce ține de panglica sau obiectele care sunt simbolistica agresiunilor militare rămân în continuare interzise. Iar articolul din Codul contravențional, dimpotrivă, a fost declarat clar de Curtea Constituțională că este constituțional. Cum poate să spună cineva că se admite panglica bicoloră în port, dar interzicem confecționarea, păstrarea, comercializarea ș.a.m.d.? Deci este de logica absurdului o astfel de interpretare, toți cetățenii, de fapt, trebuie să se conformeze cerințelor legale. Acolo unde nu se vor conforma, pur și simplu, persoanele vor fi documentate corespunzător. Bineînțeles, persoana dacă nu va fi de acord cu decizia agentului constatator, o va putea contesta în instanța de judecată.

Vocea Basarabiei: Am reținut și declarațiile liderilor care vor să organizeze parada de 9 mai și au spus cu text deschis, declarația lor e că vor purta aceste panglici.

Viorel Cernăuțeanu: Noi un astfel de fenomen am întâlnit și în anul 2022, exact atunci când noi tot am spus că este interzis, legea era în vigoare, dar noi, cu părere de rău, am avut astfel de persoane care cumva au neglijat. De fapt, cel mai mult m-a mirat faptul că persoanele care trebuie să fie exemplul respectării cadrului normativ și cei care își asumă votarea unei legi în parlament și care știu cel mai mult ce înseamnă a respecta o lege, cumva au neglijat aceste norme, bună-rea, indiferent cum ar fi o normă, noi nu vorbim aici doar de compartimentul respectiv, oricare lege. Să admitem că cineva din persoanele cu funcție de răspundere, funcție de demnitate publică a votat împotriva unui articol din Codul contravențional că nu este de acord ca să suspendăm dreptul de a conduce mijlocul de transport pentru depășirea vitezei, el votează împotrivă, dar dacă legea a fost votată, el este obligat s-o respecte. Exact la fel și în cazul acesta, ai votat împotriva panglicii, dar atâta timp cât a fost votată, ești obligat să respecți și este regretabil când se neglijează acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar atunci, în 2022, au fost aplicate amenzi…

Viorel Cernăuțeanu: Au fost aplicate, da, exact, dacă nu mă înșală memoria, la 17 deputați am avut aplicate amenzi.

Vocea Basarabiei: Și acum, în baza acestei decizii a Curții Constituționale, cineva poate să ceară despăgubiri?

Viorel Cernăuțeanu: Decizia Curții Constituționale nu influențează asupra deciziilor luate anterior și, cu atât mai mult, nu împiedică examinarea și în continuare a acestor acțiuni.

Vocea Basarabiei: Și ce vor face subalternii dvs. în ziua de 9 mai,când vor vedea că persoanele au prinsă la piept această panglică?

Viorel Cernăuțeanu: Exact în maniera în care am lucrat anul precedent, într-o manieră profesionistă, pentru a nu crea haos, dar, în același timp, a documenta corespunzător, o să asigurăm procesul de documentare în funcție de circumstanțele care vor fi la fața locului.

Vocea Basarabiei: Și după documentare, vor fi penalizați?

Viorel Cernăuțeanu: Nu este exclus. În anumite situații, chiar și la momentul comiterii contravenției pot fi documentați și întocmit procesul-verbal cu aplicarea amenzii.

La persoanele fizice, dacă nu greșesc, este până la 9 mii de lei, la persoanele cu funcții de răspundere – până la 18 mii de lei și la persoanele juridice – până la 30 de mii de lei.

Vocea Basarabiei: Este usturătoare amenda…

Viorel Cernăuțeanu: De aceea am și considerat că este bine să ies în fața presei, în fața cetățenilor, ca cetățenii să cunoască despre aceste aspecte, ca nu cumva să fim acuzați la ziua de 9 mai că poliția nu a informat, dar, iată, a aplicat amenzile respective.

Vocea Basarabiei: Și să ne referim și la data de 21 mai. Este preconizată organizarea Adunării cetățenilor „Moldova Europeană”. Acum încă se adjudecă cine are dreptul să organizeze eveniment, pentru că înțeleg că sunt mai multe entități care ar fi prezentat aceste cereri ca să facă rezervare pentru desfășurarea evenimentelor. Aspectul acesta contează?

Viorel Cernăuțeanu: Acest aspect, de fapt, ne depășește ca și competență pe noi, el ține mai mult de competența administrației publice locale. În momentul când se va lua decizia la instituția respectivă, se va stabili care, ce și cum. Eu pot să spun un singur lucru: cât ține de activitatea poliției, poliția va fi la datorie, indiferent de ce dată vorbim, că de 7, că de 9, că de 21 mai, că de data de 1 iunie, în toate aceste situații, poliția exact în funcție de circumstanțe, riscuri va fi și își va exercita atribuțiile sale. Dacă vorbim de data de 21 exact, este sub formă de întrunire, unde poliția trebuie să asigure, exact ca și în celelalte cazuri, paza și liniștea cetățenilor la acea întrunire. Și exact și acolo vom recomanda ca toți cetățenii să respecte legea.

Citește și: Cei care vor purta simboluri interzise de 9 mai vor fi amendați! Lista însemnelor permise

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.