VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Petru Iliev: Şi cartoful suferă din cauza schimărilor climatice

Cartoful este o cultură care iubeşte un anotimp mai moderat, mai răcoros, cu precipitaţii în perioada de vegetaţie. Iubeşte temperaturile de până la maximum 28 de grade celsius. Catoful, ca şi alte culturi, suferă din cauza condiţiilor climterice, a spus Petru Iliev, preşedintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Republica Moldova, sâmbătă, 29 octombrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.

„Un studiu făcut recent demonstrează că schimbările climatice pot afecta roada cartofului până la 18%. Însă, dacă se vor lua măsuri, de introducere a soiurilor noi, de acomodare a tehnologiilor, de schimbare a termenilor de plantare/recoltare, de aplicare a irigării prin picurare, acesta pagube pot fi substanţial reduse sau chiar evitate”, a spus Petru Iliev.

Preşedintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi a mai spus că în Republica Moldova, imediat după obţinerea independenţei, situaţia era foarte precară asupra culturii cartofului. Depindeam în totalitate de importul din statele ex-sovietice, iar de multe ori venea, în vagoane marfare, de cea mai proastă calitate, drumul ţinea câte două-trei săptămâni, începeau procesele de putrefacţie, alteori îngheţau etc. „Dar cel mai prost lucru a fost că odată cu destrămarea URSS s-a destrămat şi acest sistem, aşa precar cum era. Am nimerit într-o situaţie foarte neplăcută circa doi-trei ani privind producerea cartofului. Ulterior, am apelat la tehnologiile moderne şi la implementarea soiurilor noi. În circa 15 ani am ajuns să avem un sortiment de circa 75 de soiuri de cartofi. Acest lucru ne-a permis să creştem producerea de cartofi de cel puţin trei ori, de la 9-10 tone la hectar, care erau oficial pe statistică, la 22-25 de tone la hectar. Sub 22 practic cultura nu este profitabilă”, a spus preşedintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi.

Petru Iliev a mai menţionat că sectorul nu prea este protejat. Deşi suntem o piaţă liberă, acceptăm export/import, însă uneori când preţul la cartofi la noi în ţară este relativ bun, pe piaţă încep a apărea cartofi din Belarus, Ucraina sau alte ţări şi problema nu este în aceea că se importă cartofi, că şi acesta este un business dacă se respectă regulile de joc, problema este că se aduc cartofi de proastă calitate. „De exemplu, am avut anul 2016 sau 2017, nu mai ţin minte, când din 132 de maşini care au trecut frontiera, în 116 s-au depistat putregaiul inelar, o boală de carantină. S-au dus lupte foarte mari, deoarece cei care au adus marfa insistau să fie recepţionată, că au avut cheltuieli. Nu putem interzice importurile, dar să stabilim cerinţe de calitate la import”, a propus Petru Iliev.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.