VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Oxana Rucșineanu: După pandemie avem statistici extrem de grave privind tuberculoza

Oxana Rucșineanu, reprezentanta Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză, a spus sâmbătă, 25 martie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, marcată anual la 24 martie, că în Republica Moldova problema cea mai mare, sub aspectul abordării acestei boli, nu sunt persoanele deja diagnosticate și luate la tratament, dar persoanele care se adresează extrem de tardiv la medic. „O dată ce te-ai adresat tardiv, având formă avansată de tuberculoză, șansele de tratament sunt reduse. Adresarea tardivă la medic este cel mai mare declanșator al tuberculozei. Dacă te adresezi tardiv, șansele de a te recupera mai rapid, de a te recupera definitiv, se pot reduce”, a declarat Oxana Rucșineanu.

Potrivit specialistului, dacă ceva se întâmplă în organismul nostru, neapărat trebuie să ne adresăm la medic, să nu așteptăm să evolueze, pentru că această evoluție poate avolua în tuberculoză activă, poate evolua în forme extrem de grave și dificil de abordat. Dar și foarte important este să știm că tuberculoza se vindecă. „Chir și formele avansate de tuberculoză se tratează dacă se adresează la timp la medic. După pandemie avem niște statistici extrem de grave privind tuberculoza. Pe de o parte, am avut un număr redus de notificări privind adresarea și depistarea cu tuberculoză, iar pe de altă parte am avut o depistare a cazurilor de tuberculoză în formă extrem de avansată”, a mai spus specialistul.

Oxana Rucșineanu a mai spus că mulți decedează de tuberculoză fiind cu diagnosticul stabilit, din cauza că a fost prea târzie adresarea la medic, iar medicina nu a mai putut face nimic. „Este foarte regretabil acest lucru, mai ales că trăim într-o epocă când avem de toate să intervenim la etapa corespunzătoare de diagnostic și tratament. Este regretabil și o rușine foarte mare pentru țară”, a spus Rucșineanu.

În opinia sa, fiecare dintre noi se poate îmbolnăvi de tuberculoză, dar absolut fiecare se poate trata de această maladie dacă se adresează la timp la medic. „La moment sunt metode suficiente de diagnostic, tratament și îngrijire. Una rămâne, să ne adresăm la timp la medic și să ducem un mod sănătos de viață. Asta este formula. Putem fiecare dintre noi să ne ciocnim cu un caz de tuberculoză, dar nu fiecare putem ajunge să dezvoltăm tuberculoza. Depinde de imunitatea noastră”, a conchis specialista.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.