Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc la 7 ianuarie Crăciunul – Nașterea Domnului Iisus Hristos. luni, 28 octombrie, acestea intră în postul Crăciunului. Ce se mănâncă în postul Crăciunului este întrebarea care și-o pune orice bun creștin înaintea acestei perioade. Nutriționista, Olga Cara, a vorbit duminică, 27 noiembrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei ce este postul din punct de vedere alimentar.
„Nu este doar o perioadă de detoxifiere a sufletului sau curăţirea lui precum se spune, dar este şi acea curăţire a tractului gastrointestinal şi a întregului organism. Se pune accent pe acel regim alimentar, excluzând toate alimentele provenite din sursa animalieră. Atunci când gândul şi ideea de a începe un regim alimentar de post este în strânsă coleraţie cu starea noastră de spirit, cu voinţa, primordial punem accent şi pe starea noastră de sănătate. Atunci acomodarea la un nou regim este mai plăcută, fără careva consecinţe ulterioare care s-ar reflecta asupra stării noastre de sănătate”, a menţionat nutriţionista.
Potrivit Olgăi Cara, atât fizic, cât şi emoţional, în această perioadă punem accent nu pe restricţii, dar din contra pe ceea ce se permite atât cantitativ, cât şi calitativ. Este vorba de cerealele integrale, soia, preparatele din soia, năutul, lintea, fasolea şi toate tipurile de legume. Ciupercile, dar aici trebuie să fim atenţi de unde au fost culese. Nu uităm şi de vitaminele pe care le luăm din fructe. Trebuie raţional să asociem acele produse alimentare. Nu este un produs magic care să ne suplinească organismul cu toate micro şi macro nutrienţii necesari. trebuie raţional să asociem acele produse alimentare.