Expertul în turism, Lucia Căpăţînă a vorbit duminică, 25 septembrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei despre cum va fi marcată în anul curent cea de-a 42- a ediție a Zilei Internaționale a Turismului, marcată tradiţional la 27 septembrie. Potrivit expertului, Republica Moldova, fiind parte a Organizaţiei Mondiale a Turismului din 2002, la fel celeabrează această zi prin organizarea a diverse evenimente. Iar, în acest an, în perioada 29-30 septembrie, Agenția de investiții în parteneriat cu Ministerul Culturii organizează Forumul turismului, unde vor fi discutate toate problemele din turismul actual al Republicii Moldova.
Lucia Căpăţînă a mai menţionat că genericul acestei ediții este regândirea turismului (Rethinking Tourism) cu accente pe 3 piloni de bază – turismul Inteligent, turismul Verde și turismul rezilent. Iar toate activitățile desfășurate trebuie să fie pentru Oameni, pentru Planetă, pentru Prosperitate.
„Turismul verde este acea formă de turism care se desfășoară în ariile naturale și valorifică toate acele servicii ecosistemice ce au un impact minim negativ asupra mediului natural, care pe de o parte aduce beneficii economice comunității locale, dar în același timp satisfac necesitățile turiștilor. Turismul verde este un concept menit nu să stopeze turismul, ci să-l reorienteze astfel încât să se asigure conservarea mediului natural prin utilizarea durabilă a componentelor diversității biologice. Turismul verde, pe lângă beneficiile economice, aduce și beneficii sociale și culturale prin faptul că încurajează comunitatea locală să protejeze patrimoniul cultural material și imaterial. Turismul verde rămâne a fi una din formele de turism actuale datorită necesității de diversificare a ofertei turistice pe de o parte, dar și datorită faptului că acesta oferă posibilitate de reconectare cu natura, de a evada din spațiile urbane, de obicei aglomerate spre un spațiu mai liniștit și mai puțin aglomerat. Iar în contextul pandemiei COVID-19, populația de asta are nevoie. Impactul pandemiei asupra turismului a fost unul negativ, fiind afectat brusc datorită restricțiilor impuse în ceea ce privește călătoriile, dar în același timp este unul din sectoarele care își revin cel mai rapid”, a declarat Lucia Căpăţînă.