Ion Rotaru, originar din Telenești se află în Portugalia de peste douăzeci de ani. A ajuns pe alte meleaguri în timpul unor competiţii sportive la care participa. În Portugalia a devenit florist și decorator renumit, însă până a-şi urma pasiunea pentru aranjamentele florale a făcut faţă mai multor provocări şi a lucrat în mai multe domenii. La început a spălat vase, apoi a lucrat în construcţii şi chiar a fost pescar. La aranjamentele florale a ajuns mult mai târziu, un vis pe care îl avea din copilărie. Ion Rotaru a dobândit și performanţă în domeniu, iar de-a lungul anilor a câştigat mai multe competiţii de design floral. Despre cum a reușit să își deschidă propria afacere și de ce tot mai mulți moldovenii aleg să plece peste hotare, povestește Ion Rotaru într-un interviu acordat colegei Valentinei Ursu.
Vocea Basarabiei: Există în diaspora persoane demne de toată admiraţia, care reprezintă cu demnitate cultura, obiceiurile şi tradiţiile R Moldova. Departe de casă, descoperim că sunt moldoveni care promovează imaginea ţării de unde au plecat.
Ion Rotaru: Noi, basarabenii din Republica Moldova care suntem plecați peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, încercăm, în același timp, să promovăm cultura țării noastre prin diferite forme – cursuri, festivaluri, întruniri și încercăm să le transmitem noilor generații, deși suntem în Portugalia, să nu se piardă aceste valori care sunt foarte importante pentru diasporă.
Vocea Basarabiei: De ce destinația a fost Portugalia?
Ion Rotaru: A fost o întâmplare. Am plecat la Campionatul european de gimnastică, după care mi-am zis că vreau să rămân în Europa, văzând cele mai simple lucruri pentru o viață normală, precum apă caldă, lumină pe stradă etc., mi-am încercat soarta.
Vocea Basarabiei: Și era anul?…
Ion Rotaru: Era noiembrie 2001, când am plecat, datorită unui prieten de familie, care se afla în Portugalia. Și Mihai mi-a spus să mergem la Algarve, în sudul Portugaliei, și acolo casă și masă vom găsi. Și, uite, așa a început aventura care mi-am zis că o să fie pe jumătate de an, dar deja durează de 21 de ani.
Vocea Basarabiei: Se zice că sunt foarte multe asemănări între Portugalia și Republica Moldova, între cetățenii Republicii Moldova și portughezi?
Ion Rotaru: Sunt asemănări între persoane, între portughezi și basarabenii din Republica Moldova, într-adevăr, sunt foarte multe asemănări – sunt omenoși, primitori, săritori la nevoie.
Vocea Basarabiei: Adică, ospitalitatea aceasta de a pune tot ce are cetățeanul pe masă, de a-ți deschide ușile și să te găzduiască?
Ion Rotaru: Portughezii sunt puțin mai discreți, hai să zicem așa. Ei pun tot ce au, dar nu așa de mult cum noi. Eu țin minte, când am plecat pentru prima dată, cu doar ceva haine și lucrurile de bază pe care le aveam, toți săreau în ajutor: „Uite, ține asta, ține asta…” Sunt niște oameni foarte buni la suflet.
Vocea Basarabiei: Și ce ai reușit să faci în aceste peste două decenii de ședere în Portugalia?
Ion Rotaru: Din punct de vedere spiritual, am reușit totuși să mă realizez și să mă ocup cu ceea ce mi-a plăcut de mic copil – florile. Când am venit în Portugalia, am lucrat la construcții, ca orișicare emigrant, după care am lucrat în industria sticlei, am fost pescar, antrenor, dar nicidecum nu-mi ajungea curaj să încep cu florile, spuneam că asta nu-i meserie bărbătească. Însă după un accident de muncă, am înțeles că trebuie să schimb ceva în viața mea și asta am făcut. M-am reîntors la lumea asta interesantă a florilor, după care am început să particip la concursuri, fiindcă informația pe care o aveam era puțină pentru mine, mă interesa toată lumea care este înconjurată de flori, de a le studia forma, culoarea, mirosul. Astfel, m-am reîntors la lumea florilor și am reușit să mă realizez în acest domeniu.
Vocea Basarabiei: Și cum e lumea asta floristică?
Ion Rotaru: E grea, ca orice meserie, mai ales atunci când îți place mult. Nu-ți dai seama când trece timpul, de multe ori rămâi flămând, te afli sub o anumită presiune. Este o chestie când îți place, adică e un hobby, dar e altceva când este o meserie, îndeosebi în perioada nunților e foarte greu. Din ce considerente? Trebuie să fii foarte disciplinat, organizat, este vorba de timp, este vorba de o nuntă, aici nu poți să stai, nu pot să spun că să te inspiri, fiindcă tot ce faci, faci cu inspirație, dar toată această inspirație nu reușești s-o realizezi. Abia după ce s-a finalizat evenimentul, tu începi să te gândești.
Vocea Basarabiei: Și e o afacere profitabilă?
Ion Rotaru: Ca să fie profitabilă, trebuie să muncești mult, foarte mult, nopți nedormite, luni fără concediu, de exemplu. Mulți mă întreabă de ce vin atât de des acasă și eu le spun că pentru că am nevoie să-mi reîncarc bateriile după un sezon mai complicat, mai intensiv. Bunăoară, eu sunt acasă de 10 zile, dar deja mi-e dor de dânsele, vreau să ajung mai repede în Portugalia și să-mi continui munca, dar cel puțin corpul și-a revenit la starea normală.
Vocea Basarabiei: Dar acolo evenimentele la care ești invitat sunt organizate de băștinași sau și de moldoveni?
Ion Rotaru: De toată lumea, deja mi-am făcut un nume, oamenii știu despre decoratorul Ion Rotaru, am făcut aranjamente florale la multe nunți ale basarabenii noștri, dar și la portughezi, angolani, ruși, italieni, francezi – o listă vastă de clienți, care preferă lucrările pe care le fac eu. Fiecare designer florist are felul său de a lucra, eu nu zic că ei sunt unicul, dar, cel puțin, am un stil care mă caracterizează și fiecare client se identifică cu acest stil.
Vocea Basarabiei: Acolo sunt mulți moldoveni, se mai schimbă situația, chiar dacă s-au integrat ușor, și-au reîntregit și familiile foarte mulți din cei plecați, mai sunt și din cei cu gândul să revină acasă pentru totdeauna?
Ion Rotaru: Sunt persoane care au acest gând, acest dor, sunt care deja au plecat în alte țări din cauză că situația economică e puțin mai complicată.
Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă situație mai complicată acolo din punct de vedere economic, financiar?
Ion Rotaru: Portugalia este o țară foarte frumoasă, călduroasă, ospitalieră, dar acum turismul a crescut foarte mult și asta oleacă a schimbat situația în Portugalia, la chirii deja nu mai sunt prețurile celea care au fost cândva și cu prețul la apartamente e exact același lucru.
Vocea Basarabiei: Totul se scumpește și acolo?
Ion Rotaru: Totul s-a scumpit din punctul de vedere turistic, pentru că este o țară în trend și, totodată, din păcate, din cauza războiului acesta care acum ne apasă pe toți, multe lucruri s-au scumpit încă mai mult. Deci, este cam greu acum în Portugalia să faci bani, să acumulezi și din cauza asta cred că mulți deja nu mai au acel interes ca să rămână pe loc, rămân doar oamenii care sunt deja stabiliți, au un business sau au deja copii la școală, au o casă achiziționată, au condiții cât de cât bune pentru un trai decent.
Vocea Basarabiei: Unii știu că și-au cumpărat imobile și trebuie să întoarcă credite, inclusiv din acest motiv își prelungesc șederea acolo. Dar Ion Rotaru se gândește să rămână sau să revină?
Ion Rotaru: Nu știu, este o întrebare pe care mi-o pun de mult timp, dar, sincer să vă zic, mă mai gândesc. Deocamdată mă simt bine acolo, nu spun de ziua de mâine, dar, oricum, dorul de casă este foarte mare. Vin deseori acasă, mai vedem, timpul o să ne arate, nu am stabilit o dată precisă că anume atunci vin acasă.
Vocea Basarabiei: În acești 20 de ani de când lipsești des din Republica Moldova, chiar dacă vii cu regularitate, totuși ce schimbări s-au produs aici, la baștină?
Ion Rotaru: Acasă sunt schimbări și se văd, cel puțin ceea ce văd eu – lumea călătorește foarte mult, ceea ce înainte era puțin mai complicat, am observat dezvoltarea turismului, văd multe firme, antreprenori care încearcă să promoveze imaginea Republicii Moldova. Mare parte a lucrurilor s-a schimbat în sens pozitiv, deși mai avem foarte mult de lucru ca să avem un stat care să ofere un echilibru pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Schimbările acestea, din păcate, nu se produc peste noapte, este nevoie de mult timp. Exact același lucru s-a întâmplat și în Portugalia, și în alte țări, dar numai speranța că lucrurile acestea se vor întâmpla nu este de ajuns, eu cred că fiecare om începând de la sine însuși trebuie să facă aceste schimbări și dacă o să mergem cu gândirea asta pozitivă și o să tindem spre o viață mai bună, lucrurile se realizează oricât de greu ar fi.
Vocea Basarabiei: Direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte statul care ar fi?
Ion Rotaru: Eu aș începe cu corupția, dar e greu când timp de 30 de ani s-au întâmplat atât de multe lucruri urâte, cineva care este acum la putere să reușească să le schimbe în 4 ani de zile. Chiar și un copil de clasele primare înțelege că timpul acesta nu este de ajuns, aici eu cred că este nevoie de răbdare și de continuat drumul pe care ne-am pornit.
Vocea Basarabiei: Care drum?
Ion Rotaru: Spre Europa, pentru că eu cred că altă ieșire din situație nu este, deși mulți acuză că „să fi fost cu rușii, gazul avea să fie mai ieftin” sau nu mai știu ce acolo. Oameni buni, nimeni nu dă nimic pe degeaba! Acestea sunt lucruri banale care sunt evidente, pur și simplu, sunt mulți oameni care vor să se facă orbi și mai trăiesc cu o speranță care devine nocivă. Că s-a scumpit gazul, dar gazul nu s-a scumpit din cauză că a venit la putere dna Maia Sandu, gazul s-a scumpit peste tot. Trăim în această perioadă foarte gravă când alături de noi se duce un război. Desigur, fiecare are părerea sa, dar nu-i normal să trăim cu iluzii.
Vocea Basarabiei: Dar Ion Rotaru ar putea să explice celor care urmăresc emisiunea, ce înseamnă să fii cetățean european?
Ion Rotaru: Da! Ai libertatea de a te exprima, de a fi tu însuți, este o regulă, nu este așa de ușor, nu te așteaptă câinii cu colacii în coadă, cum se zice în popor. Nu! Trebuie să muncești, ai responsabilități, dar, cel puțin, ai o stabilitate, ai un stat care se gândește la tine, care are o capacitate de a ajuta – pe unde mai bine, pe unde mai puțin bine, dar cel puțin, libertatea expresiei, libertatea de viață există, acestea există.
Vocea Basarabiei: Și se mai crede că legea protejează cetățeanul.
Ion Rotaru: Sigur că da. Este un complet de legi care te ajută, îți permite să te realizezi. Nu-i ușor, mai ales în Portugalia, poate alte țări sunt mai dezvoltate decât Portugalia în acest sens, dar oricum libertatea de a face ceea ce-ți dorești e mai presus.
Vocea Basarabiei: Dar deseori se pune întrebarea – de ce cetățeanul Republicii Moldova care a ajuns în străinătate și s-a integrat, el acolo respectă legile, el acolo știe că, dacă e la muncă, trebuie să muncească orele pe care le are stabilite în contract, dar mentalitatea se deosebește a cetățeanului aflat acolo peste hotare și a cetățeanului când revine acasă sau celui rămas acasă?
Ion Rotaru: Este această diferență. Oamenii care vin în Europa sau pe așa-numitele contracte de muncă, da, fiecare vine cu caracterul său, aici e foarte simplu – cine vrea se integrează, cine nu, îi devine foarte rău. Deseori aud că „am fost, am venit, m-am dus, nu mi-a plăcut”. Dar ce ai făcut tu, ca să-ți placă, de exemplu? Chestia aceasta este foarte frecvent întâlnită acum, tineretul care încearcă, li se pare că în Europa totul vine degeaba și au să găsească de-a gata salarii mari și nu mai știu ce acolo, realizarea dorințelor, dar nu este așa, trebuie să muncești, trebuie să ai obligațiuni și doar cu străduință mai apoi ai să-ți realizezi scopurile pe care ți le-ai pus.
Vocea Basarabiei: Dar de ce comportamentul diferă?
Ion Rotaru: Că așa suntem deprinși, asta-i situația de la noi de acasă. Problemele economice, greutățile care sunt – acestea fac lumea ca să fie așa, într-un fel.
Vocea Basarabiei: Dar, pornind de la lucruri elementare, acolo nu-și permite nimeni să arunce o hârtie…
Ion Rotaru: Da, vorbim de cei 7 ani de acasă.
Vocea Basarabiei: Aici, de exemplu, dacă se întâlnește cu agentul rutier, el e gata să-l mituiască, să aibă o altă atitudine.
Ion Rotaru: Da, eu observ chestia asta de fiecare dată când vin acasă, dar eu spun că situația financiară, greutățile care sunt acasă îi fac pe oameni să fie așa.
Vocea Basarabiei: Aceasta e o scuză?
Ion Rotaru: Lumea se satură. Mulți părinți sunt plecați peste hotare, mulți copii deja sunt susținuți, alintați de părinți, e o chestie normală, pentru că părinții fiind plecați de acasă, ei încearcă să facă tot binele pentru copiii lor. Și care este binele pe care îl fac pentru copiii lor? Le trimit bani.
Vocea Basarabiei: Și cu banii compensezi educația?
Ion Rotaru: Nu!
Vocea Basarabiei: Dar această idee că, chiar dacă Republica Moldova face pași siguri pe calea integrării europene și va veni bunăstare, va veni prosperitate, gândul vreau să-l duc către un alt aspect – ar putea să vină cineva să-i facă pe cetățenii Republicii Moldova fericiți sau ei singuri trebuie să-și ia soarta în mâini?
Ion Rotaru: Da, aici sunt de acord. Oricât de greu ar fi, cei 7 ani de acasă ar trebui să existe. Respectul începe de la noi și aici sunt mai mulți oameni care ar putea să contribuie la chestia asta, de exemplu, profesorii. Bine, părinții sunt plecați peste hotare, dar oricum profesori sunt în școli? Ei sunt dascălii care ar trebui să contribuie la această educație pentru îmbunătățirea comportamentului în oraș, în locurile publice.
Vocea Basarabiei: Acasă, moldoveanul e muncitor?
Ion Rotaru: O mare parte de moldoveni, da, dar altă parte – nu, fiindcă banii le vin ușor de peste hotare. Totuși, și cei care pleacă sunt oameni și oameni, sunt oameni care vin în Portugalia și se integrează foarte ușor, și nu numai în Portugalia, eu vorbesc de Portugalia, fiindcă cunosc mai bine Portugalia, sunt oameni care știu că oriunde te vei duce trebuie să muncești, nimeni nu-ți dă nimic. Ca să ai mai mult noroc sau mai puțin noroc, asta deja, evident, fiecare caz e particular, dar totuși munca este un factor important.
Vocea Basarabiei: Și astăzi Ion Rotaru e cetățeanul cu două pașapoarte, cetățeanul cu două case, cetățeanul cu două patrii?
Ion Rotaru: Da, două pașapoarte sunt, cu două case, da, cu două țări, să zic așa, dar, oricum, vin acasă – mi-i dor de Portugalia, plec în Portugalia – mi-i dor de casă. Principalul să am o inimă care le iubește pe amândouă, dar Ion Rotaru la moment este un om care se gândește la următorul buchet sau la următorul moment pe care o să pot să-l ofer sau să-l livrez unui client și să-l fac să zâmbească, adică să vad fericirea aceasta.