VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Corina Rezneac: Duminica Mare este întâmpinată cu frunzari pentru a proteja localitățile și oamenii de cele rele

La 50 de zile după Paşte este sărbătorită Duminica Mare, numită şi Rusaliile, Sfânta Treime sau Pogorârea Sfântului Duh. Este o importantă sărbătoare creştină, închinată vegetaţiei pământului și naturii dătătoare de viaţă.

Este unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

Corina Rezneac, formator la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a vorbit sâmbătă, 3 iunie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, în contextul în care creștinii vor marca duminică, 4 iunie, Duminica Mare, despre semnificaţia sărbătorii, tradiţiile de Duminica Mare şi cum se mai păstrează acestea astazi.

„Oamenii se pregătesc din Ajun. Gospodarii și gospodinele fac curățenie, adună frunzari, ierburi mirositoare, nucari, tei, crengi de frasin, le agață peste tot în gospodărie, în casele lor. În multe localități de Duminica Mare se sărbătorește hramul, iar oamenii primesc oaspeți. Se pregătesc bucate tradiționale. În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor sau a Duminicii Mari este prăznuită Sâmbăta Morților. 

Astfel, oamenii dau chiar și de Duminica Mare pomene: căni cu cireșe, căpșuni, fiind respectată tradiția de a fi pomeniți cei morți, de a se afla în legătură cu cei de dincolo. Sărbătoarea în sine este marcată de foarte multe secole. La început se prăznuia de Înălțare, dar spre sfârșitul secolului IV a început să fie sărbătorită la 50 de zile după Paște. Rusaliile sunt primite cu frunzari pentru a proteja localitățile și oamenii de cele rele”, a declarat Corina Rezneac.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.