Tot mai multe comunităţi din Republica Moldova au început să conştientizeze faptul că dezvoltarea și prosperarea lor nu ţine doar de oameni politici, primari, agenţi economici, ci şi de locuitori și de nivelul lor de implicare. Anna Plămădeală din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, susține că „dacă vrei să schimbi lumea începe de la tine”. Cum s-a schimbat ea și cum a pornit schimarea imaginii satului, a povestit sâmbătă, 6 ianuarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.
Anna Plămădeală este în prezent director al Grupului de Acțiune Locală „Grădina Bunătăților”, conduce organizația nonguvernamentală „Puhoacea Nistreană”. Mai este și director al Casei de Cultură din satul Puhăceni. Printre toate aceste activități se regăsește și dezvoltarea și promovarea turismului rural în activitatea sa, deoarece mai bine de zece a studiat peste hotare acest domeniu. „Eu mereu mi-am dorit să fiu acasă. Și acum sunt acasă, mă dedic satului meu. Tot succesul care este în spatele meu nu este obținut de una singură. Am în spate o echipă. Am pornit de la ceea ce își doresc oamenii de la sate, cu implicarea lor, nu am început cu ceva de sus. Oamenii sunt cei care fac lucrurile, nu trebuie să aștepți să facă cineva ceva pentru tine”, a spus Anna Plămădeală.
Potrivit Annei Plămădeală, liderii comunitari vor binele pentru o comunitate, ei reprezintă oamenii, iar primarul trebuie să conlucreze cu liderul local. „Nu ai cum să realizezi un proiect local dacă creezi această distanță dintre oameni. Colaborarea între toți actorii locali este importantă pentru dezvoltarea unei localități. Oamenii au făcut totul din totdeaua. Ei sunt cei care atrag, care motivează și încearcă să schimbe”, a mai spus Anna Plămădeală.