VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova a exportat în 2023 vinuri autohtone în valoare de peste 111 milioane de dolari. Principalele destinații

În primele zece luni ale anului 2023, R. Moldova a exportat vinuri autohtone în valoare de peste 111 milioane de dolari SUA. Uniunea Europeană a fost principala destinație a exporturilor vinurilor moldovenești. Acolo au mers 45% din exporturi. Alte 29% au fost exportate în alte țări ale lumii, iar 26% în țările CSI. 

Potrivit ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, exporturile au crescut cu 8,6% în perioada ianuarie – octombrie 2023, față de aceeași perioadă a anului 2022.

„Suntem o națiune cu rădăcini adânci în tradiția viti-vinicolă și aceasta nu este doar moștenirea noastră – este și un factor contribuitor pentru un viitor prosper. Destinația vinurilor noastre reflectă și direcția aspirațiilor noastre: 45% în UE; 29% în alte țări ale lumii; 26% în CSI”, a scris ministrul Alaiba pe rețelele de socializare.

Vinurile noastre sunt apreciate în România, Polonia, Cehia, Georgia, UK, Statele Unite, Canada, China și multe alte țări.

Cel mai mare importator de vin moldovenesc a fost România – 23%, urmată de Georgia cu 8%, Polonia cu 6,2%. În Cehia au mers 6% din exporturile de vinuri moldovenești, în Regatul Unit al Marii Britanii – 3,4%, iar în Olanda – 2,8%.

Vinurile fabricate în Republica Moldova au mai fost consumate, de asemenea, în Statele Unite ale Americii, Canada, China și alte țări.

„Viticultorii noștri continuă să demonstreze că pasiunea, dedicația și inovația lasă amprente pe piața globală. Oriunde vă aflați, ridicați un pahar de Wine of Moldova pentru a sprijini continuarea creșterii și succesului vinurilor noastre! Mulțumim și partenerilor strategici care continuă să susțină dezvoltarea producătorilor locali”, a mai scris Dumitru Alaiba.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.