VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Aliona Grossu: Atunci când există o necunoaștere, o ignoranță, lucrurile pot evolua în niște procese periculoase pentru întreaga societate, dar și omenire

„Istoria evreilor din Republica Moldova este parte a istoriei naționale. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita distorsionarea faptelor istorice, pentru a evita negarea holocaustului. Sunt mai multe încercări de a rescrie faptele din istorie, de a ascunde anumite momente, de a le prezenta într-o manieră diversă decât ele s-au întâmplat, dar cu siguranță o privire obiectivă este necesară tuturor”, a declarat Aliona Grossu, directoarea Comunității evreiești din Republica Moldova, sâmbătă, 4 februarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.

Aliona Grossu a mai spus că în cadrul săptămânii memoriei holocaustului au fost desfășurate circa 80 de activități în școli, dedicate elevilor. „Prin asemenea activități noi educăm, pe de o parte, la copii, respectul reciproc, indiferent de apartenența etnică, religioasă, apreciind diversitatea în societate, ceea ce face societatea noastră mult mai bogată. Cunoaștem că atunci când există o necunoaștere, când există o ignoranță, lucrurile pot evolua în niște procese periculoase pentru întreaga societate, dar și omenire”, a spus Aliona Grossu.

Potrivit Alionei Grossu, această neștiință sau ignoranță nu trebuie să existe. Trebuie să facem mai mult pentru ca lucrurile să fie cunoscute din perspectiva abordării critice a istoriei.

„Deseori nu există doar o singură perspectivă. Din păcate, unele surse redau această perspectivă prin prisma viziunilor autorilor acestora, dar trebuie să avem cu siguranță acces la informație și această informație să fie analizată de fiecare dintre noi, sigur, în strânsă legătură cu faptele istorice. Prin cunoaștere combatem prejudecățile și stereotipurile. Aceste prejudecăți creează multe impedimente în comunicare”, a conchis, directoarea Comunității evreiești.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.