Un grup criminal organizat constituit în mare parte din cetățeni români și moldoveni, specializat în fraude informatice și spălarea banilor, au fost deconspirați de Procuratura Anticorupție (PA) și procurorii din cadrul DIICOT România. Aceștia au sustras bani din conturile bancare ale mai multor persoane fizice și juridice din Spania, Marea Britanie și România.
Grupul criminal organizat a sustras de pe conturile bancare ale victimelor peste 6,5 mln. euro echivalentul a 127 milioane de lei. Aceștia au utilizat programe de tip malware și au accesat ilegal sistemele informatice ale victimelor. O altă parte a membrilor grupului, folosind acte de identitate false, au organizat, dirijat și realizat activitățile de creare a unor conturi bancare colectoare, în care să fie adunate mijloacele financiare sustrase.
Pentru a diminua riscul descoperiri întregii rețele infracționale, circuitul banilor proveniți din activități infracționale a fost extins prin realizarea mai multor transferuri din conturile colectoare la conturile de card ale altor persoane, în mare parte din R. Moldova. În acest sens, o altă parte din membrii grupului criminal organizat, au identificat și recrutat persoane cu venituri modeste, care contra unor remunerații modice au deschis pe numele lor conturi de card bancar, cu opțiuni de internet banking, iar cardurile bancare, datele pentru online banking și restul rechizitelor le-au pus la dispoziția recrutorilor.
La data preluării cardurilor bancare de către recrutori, pe conturile aferente erau ordonate și transferate mijloacele financiare fraudate și adunate inițial în conturile colectoare, în sume ce variau în jurul valorii de 10 000 euro per transfer.
Potrivit unui comunicat al PA, activitățile infracționale au avut loc în perioada anilor 2018–2020, în R. Moldova fiind identificate un grup de aproximativ 90 de persoane, recrutate, inclusiv patru recrutori, fiecare cu rol definit, unii cu abilități IT, iar alții cu acte de identitate false au creat conturi bancare, în care să fie adunate mijloacele financiare sustrase de la victime.
Cei patru recrutori au fost recunoscuți și audiați în calitate de învinuiți, fiindu-le efectuate percheziții domiciliare și informatice. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de spălare de bani, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Totodată, a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești de peste 160 mii euro. Banii sechestrați au fost transferați pe conturile speciale ale ARBI.