Ministrul Muncii susține că plățile restante pentru asistenții personali sunt cauzate de virările scăzute în Fondul de Susținere Socială a Populației, acolo unde ajung bani inclusiv din taxele de la Aeroportul Chișinău.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea Live, de ce se înregistrează plăți restante pentru salarizarea acestor categorii de bugetari.
Potrivit demnitarului, o parte dintre asistenții personali sunt salarizați din transferurile venite din bugetul de stat către bugetele consiliilor raionale, iar o altă parte dintre ei, aproximativ 2600 de salariați sunt achitați din Fondul de Susținere Socială a Populației.
„În acest fond, de fapt, avem cheltuieli fixe sub forma acestor salarii. Pe de altă parte, încasările nu au fost pe măsura planificării, pentru că a scăzut numărul de pasageri, taxa de portabilitate a fost redusă și ne-am pomenit în situația în care în fiecare lună erau subacumulări, pe când cheltuielile din acest fond erau clare”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Ministrul Buzu mai susține că, pentru depășirea acestei situații, după rectificarea bugetului, au fost identificate 86 de milioane de lei pentru a acoperi salariile asistenților personali. Chiar și așa, spune el, unii angajați au rămas fără salarii din vina autorităților locale, de această dată.
„După această rectificare consiliile raionale urmau să facă și ei o rectificare în bugetul raional pentru a accepta aceste resurse și să achite aceste salarii. Unele consilii raionale s-au mobilizat mult mai rapid. Ultimele ședințe, din informațiile pe care le dețin eu, au fost săptămâna trecute și au fost aprobate acele modificări și restanțele de la salariu urmează a fi achitate. Este o situație regretabilă”, a mai menționat Ministrul Muncii.
În prezent, în Moldova activează 7 200 de asistenți personali.