Producătorii de struguri de masă vor beneficia, în următorii doi ani, de o asistență de 350 mii dolari din partea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO). Acordul asupra proiectului a fost semnat azi de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle.
Autoritățile susțin că asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care sunt expuși unui șir de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice.
„Atingând o producție anuală de peste 130.000 de tone – dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate – sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Datorită proiectului, producătorii își vor putea elabora un plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci școli de câmp pentru fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un centru de date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului.
Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri de masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.