VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Stop traficului ilegal și contrabandei: Serviciul Vamal va avea propriul Centru de analiză de risc și inteligență

Situația din Ucraina a influențat creșterea de circa 4 ori a tranzitului de mărfuri peste frontiera R. Moldova. De asemenea, exporturile și importurile sunt acum procesate prin frontiera de vest cu România și cresc riscurile de introducere ilegală a mărfurilor. În acest context, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a lansat propriul Centru de analiză de risc și inteligență pentru a facilita traficul legitim și a reduce riscul de contrabandă.

Potrivit vameșilor, deși, eficiența controalelor vamale a sporit, efectuarea controlului fizic al mărfurilor și al fiecărui mijloc de transport presupune implicarea mai multor funcționari vamali.

„În această situație, este necesar ca autoritățile vamale să utilizeze metodologii avansate de evaluare a riscurilor identificând operativ și exact tranzacțiile cu risc sporit. Astfel, managementul riscurilor ce va fi dezvoltat într-o subdiviziune centralizată cu mai multe atribuții (analiză, monitorizare și profilare) va permite alocarea eficientă a resurselor necesare, orientând controalele vamale către transporturile și mărfurile cu un risc mai mare și facilitându-le pe cele conforme”, se menționează într-un comunicat al Serviciului Vamal.  

Potrivit Serviciului Vamal, aceste acțiuni vor spori măsurile de protecție împotriva activităților ilegale, protejând sănătatea publică, securitatea națională și drepturile de proprietate intelectuală.

În acest scop, Serviciul Vamal și MISRA au semnat un Memorandum de Înțelegere, care stabilește angajamentele în elaborarea conceptului cuprinzător privind CARI, inclusiv definitivarea cadrului normativ și operațional, elaborarea proceselor de management al riscurilor, dezvoltarea de instrumente digitale și echipamente și software necesare.

Reprezentanții Serviciului Vamal susțin aplicarea analizei de risc în efectuarea controalelor la frontieră, duce la reducerea semnificativă a timpilor de traversare prin posturile vamale, dar luând în considerare circumstanțele generate de războiul din regiune sunt necesare tehnici mai sofisticate de evaluare a riscurilor. De aceea, Serviciul Vamal, cu suportul USAID prin intermediul programului MISRA, va înființa un nou CARI pentru consolidarea managementului vamal, luarea deciziilor bazate pe date și identificarea operativă a răspunsurile la criză.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat conceptul Centrului de analiză de risc și inteligență și perspectivele de viitor, care a oferit o viziune de ansamblu asupra procesului de identificare și  profilare a riscurilor, optimizarea măsurilor de control vamal, implementarea mecanismelor avansate de analiză a riscurilor și colectarea de date și informații.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.