VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Are sau nu are R. Moldova economie? Dumitru Alaiba: Este o întrebare mai mult filosofică

Proaspătul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei despre economia Republicii Moldova.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu dacă Republica Moldova are sau nu are economie, ministrul a răspuns:

Este o întrebare mai mult filosofică, pentru că absolut tot ce mișcă în țara asta, absolut fiecare instituție care cheltuie banii publici face asta pe spatele economiei și din taxele contribuabililor și a antreprenorilor, în special. Și acum, avem sau nu economie? Evident că avem. Întrebarea e – cât de mare este această economie și cât de vibrantă, și cât de dinamică, și cât de liberă este această economie, liberă de corupție, liberă de monopoluri, liberă de birocrație și de tot felul de alte lucruri care pur și simplu o sufocă? Și răspunsul desigur e că nu prea”, a menționat Dumitru Alaiba.

Totodată, Dumitru Alaiba a subliniat că pentru a avea o economie stabilă în R. Moldova sunt foarte multe lucruri de făcut și de recuperat.

Avem foarte multe de făcut, avem foarte multe de recuperat și avem și așteptări imense de la cetățeni, pentru că, într-adevăr, dacă vreți așa o observație din prima săptămână de mandat în minister, sunt multe ministere care cheltuie bani, aproape toate, sunt practic două ministere care fac bani, care aduc bani la buget prin politicile pe care le promovează, prin deciziile pe care le instrumentează, prin reformele pe care le conceptualizează și le promovează și acesta-i Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, dintre care Ministerul Finanțelor inclusiv administrează banii publici.

De aceea dacă vrem să avem bani pentru profesori, bani pentru medici, bani pentru polițiști, bani pentru funcționari, bani pentru grădinițe, școli, spitale, drumuri, infrastructură bună și condiții bune de viață ar trebui cu toții să realizăm – și am în vedere, în primul rând, sectorul public – importanța reformelor curajoase în economie. Pentru că prea des din experiența mea din trecut, și vorbesc în special chiar și din parlament, mai ales din opoziție, dar și, mă rog, uitându-mă în spate, prea des microreforme, niște reforme la care practic ar trebui să nu te gândești de două ori, ci pur și simplu să le faci, sunt tărăgănate de luni și luni, și luni la rând de ministere care cheltuie bani.

Pentru că, pe de o parte, ei vor cât mai mult, și eu spun asta cu absolut tot respectul față de colegii mei din guvern, nu este acum, dar asta este experiența mea de până acum pe care eu nu vreau s-o repetăm aici. Trebuie cu toții să înțelegem și să realizăm importanța economiei și importanța reformelor din economie, așteptările ne-au fost trasate tuturor foarte clar, inclusiv la momentul învestirii în această funcție, atât de președinta Maia Sandu, cât și de prim-ministra Natalia Gavrilița. Ceea ce se așteaptă de la noi este foarte clar și se așteaptă o dereglementare masivă. Asta o să vină inclusiv din contul disconfortului unor agenții care cheltuie bani, se așteaptă o liberalizare a economiei, dar toate au să vină foarte curând”, a mai subliniat ministrul.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.