VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dumitru Alaiba: Dacă vrem să avem bani pentru profesori, medici, grădinițe, școli, spitale și infrastructură – trebuie să realizăm reforme curajoase în economie

Vocea Basarabiei: Îl avem oaspete astăzi pe dl Dumitru Alaiba, proaspăt ministru al economiei, fost deputat PAS, a condus și Comisia economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova. Mulțumim mult că ați găsit timp să dați curs invitației noastre, să veniți să vorbim despre ceea ce se întâmplă astăzi în cel mai important sector al Republicii Moldova – economia. Deseori când discut cu cei care cunosc bine situația din economie, ei spun că aproape că nu ar avea Republica Moldova economie. Are sau nu are, e pusă pe butuci sau nu economia națională?

Dumitru Alaiba: Este o întrebare mai mult filosofică, pentru că absolut tot ce mișcă în țara asta, absolut fiecare instituție care cheltuie banii publici face asta pe spatele economiei și din taxele contribuabililor și a antreprenorilor, în special. Și acum, avem sau nu economie? Evident că avem. Întrebarea e – cât de mare este această economie și cât de vibrantă, și cât de dinamică, și cât de liberă este această economie, liberă de corupție, liberă de monopoluri, liberă de birocrație și de tot felul de alte lucruri care pur și simplu o sufocă? Și răspunsul desigur e că nu prea. Avem foarte multe de făcut, avem foarte multe de recuperat și avem și așteptări imense de la cetățeni, pentru că, într-adevăr, dacă vreți așa o observație din prima săptămână de mandat în minister, sunt multe ministere care cheltuie bani, aproape toate, sunt practic două ministere care fac bani, care aduc bani la buget prin politicile pe care le promovează, prin deciziile pe care le instrumentează, prin reformele pe care le conceptualizează și le promovează și acesta-i Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, dintre care Ministerul Finanțelor inclusiv administrează banii publici. De aceea dacă vrem să avem bani pentru profesori, bani pentru medici, bani pentru polițiști, bani pentru funcționari, bani pentru grădinițe, școli, spitale, drumuri, infrastructură bună și condiții bune de viață ar trebui cu toții să realizăm – și am în vedere, în primul rând, sectorul public – importanța reformelor curajoase în economie. Pentru că prea des din experiența mea din trecut, și vorbesc în special chiar și din parlament, mai ales din opoziție, dar și, mă rog, uitându-mă în spate, prea des microreforme, niște reforme la care practic ar trebui să nu te gândești de două ori, ci pur și simplu să le faci, sunt tărăgănate de luni și luni, și luni la rând de ministere care cheltuie bani. Pentru că, pe de o parte, ei vor cât mai mult, și eu spun asta cu absolut tot respectul față de colegii mei din guvern, nu este acum, dar asta este experiența mea de până acum pe care eu nu vreau s-o repetăm aici. Trebuie cu toții să înțelegem și să realizăm importanța economiei și importanța reformelor din economie, așteptările ne-au fost trasate tuturor foarte clar, inclusiv la momentul învestirii în această funcție, atât de președinta Maia Sandu, cât și de prim-ministra Natalia Gavrilița. Ceea ce se așteaptă de la noi este foarte clar și se așteaptă o dereglementare masivă. Asta o să vină inclusiv din contul disconfortului unor agenții care cheltuie bani, se așteaptă o liberalizare a economiei, dar toate au să vină foarte curând.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că insistați foarte mult pe economie liberă, pe liberalizarea economiei, să vă întreb, totuși, că s-a vorbit mult în societate că există atâtea scheme frauduloase, că există atâtea domenii unde încă se mai mențin monopoluri, totuși este adevărat ceea despre ce s-a discutat și s-a vorbit atât de mult că ar exista?

Dumitru Alaiba: Știți, eu sunt departe de gândul că Republica Moldova nu mai este una dintre cele mai corupte țări din Europa.

Republica Moldova în continuare rămâne a fi una dintre cele mai corupte țări din Europa, asta chiar dacă eu am toată încrederea că la conducere avem oameni onești, avem oameni cinstiți, oameni bine-intenționați, care muncesc, într-adevăr, zi și noapte.

Eu pot să vă confirm cu suta de procente, dar de la asta și de la votul din iulie anul trecut corupția nu a dispărut. Noi mai avem foarte mult de lucru și iată că ceea ce trebuie și este foarte complicat conversația aceasta s-o ai cu cetățenii, dar ceea ce trebuie să înțelegem e că, într-adevăr, lucrurile sistemice, noi nu lucrăm doar pentru ziua de mâine, noi lucrăm pentru ca lucrurile să rămână după noi pe decenii înainte și aceste lucruri trebuie să dureze, trebuie să mergem calculat, strategic, atent astfel încât să le consolidăm până la ireversibilitate. Iată, de exemplu, știrea, nu știu, a săptămânii, a lunii, a anului cu întoarcerea aeroportului în folosul statului.

Vocea Basarabiei: Tocmai asta am vrut să vă întreb – ce câștigă statul odată cu revenirea aeroportului în posesia Republicii Moldova?

Dumitru Alaiba: Haideți să analizăm acest exemplu. Da, parlamentul avea întotdeauna voturi ca să facă orice, naționalizări, acolo mai că nu idei peste idei, dar asta avea oare să ajute, avea oare să ne asigure că acele voturi și acele decizii nu erau răsturnate prin judecăți, inclusiv internaționale? Eu cred că nu. De aceea uneori trebuie să mergem foarte atent, cu multă răbdare, chiar dacă și eu tot am o singură viață ca și dvs. și ca toți ceilalți și vreau ca lucrurile să se întâmple foarte rapid și nu am timp de așteptat, atunci când putem să economisim timp noi o facem și noi apăsăm la maximum, dar atunci când este cazul să avem o anumită tactică, atunci asta-i mai important decât pur și simplu să…

Vocea Basarabiei: Dar ce va câștiga bugetul statului, dacă Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în posesia sa?

Dumitru Alaiba: Să vă spun ce câștigă cetățenii, fiindcă statul înseamnă, în primul rând, cetățenii. Ați vorbit despre schemele de corupție, păi, iată, cetățenilor li s-a întors un bun care a fost furat de la ei prin scheme pe care de la mic la mare le știe. Asta este ceea ce câștigăm.

Vocea Basarabiei: Adică acea concesionare care prevedea ca să fie pe o perioadă de 49 de ani în proprietate privată?

Dumitru Alaiba: În primul rând, am preluat un activ strategic de la niște oameni cu interese corupte, haideți să le spunem pe de-a dreptul, și asta deja este un plus, pentru că acolo fluxul de bani este unul semnificativ și evident că pur și simplu nu mai finanțăm corupția prin această schemă. Și aceste scheme una după alta sunt și au să fie eliminate atât cele mari, cât și cele mici.

Vocea Basarabiei: Cetățeanul plătea acolo 9 euro pentru fiecare călătorie, va rămâne această taxă?

Dumitru Alaiba: Acum este prematur să vă spun despre o decizie anumită și nici măcar nu este competența ministerului, este competența APP-ului. Eu cred că e mai bine să mai așteptăm, o decizie în acest sens cu siguranță o să fie anunțată.

Vocea Basarabiei: Poate e bine să spuneți încă o dată ce înseamnă naționalizare și privatizare, pentru că statul totuși vrea să scoată la privatizare mai multe active ca să fie pe mâini bune și să fie gestionate bine?

Dumitru Alaiba: Naționalizare este atunci când statul decide că un bun aflat în proprietate privată, fie asta o casă, un obiect sau o firmă, statul decide ca acest bun trebuie să treacă în proprietate de stat, adică ai fost proprietar, nu mai ești, statul a naționalizat acel bun. De obicei, acest lucru se întâmplă cu o anumită despăgubire, dar poate să fie și fără.

Vocea Basarabiei: Dar sunt și cazuri când statul nu poate să gestioneze judicios…

Dumitru Alaiba: Privatizarea este invers, atunci când statul fiind proprietar al clădirii, întreprinderii etc. decide să se retragă din structura de proprietate, nu mai vrea să fie proprietar și decide să vândă acel obiect. Și eu personal cred că aceasta este o decizie judicioasă a unui stat, pentru că așa sunt eu.

Eu cred că cu cât statul se implică mai puțin în economie, e cu atât mai bine și, în același timp, accept faptul că în acești 30 de ani noi nu am avut un exemplu pozitiv de privatizare.

Vocea Basarabiei: Chiar niciun exemplu pozitiv?

Dumitru Alaiba: Eu nu-mi amintesc o privatizare în care a prevalat interesul public, chiar nu-mi amintesc, pentru că aeroportul e doar un exemplu, acolo a fost concesionare, dar esența este asta. Eu chiar nu-mi amintesc o situație în care statul a vândut un activ la un preț atractiv.

Vocea Basarabiei: Și acum credeți că a venit timpul când statul vânzând active vor putea să ajungă pe mâini bune aceste active?

Dumitru Alaiba: Eu înțeleg faptul că cetățenii poate au anumite rezerve față de însuși cuvântul „privatizare”, atunci când ei aud cuvântul „privatizare”, ei deodată îl asociază cu cuvântul „corupție”. De aceea este foarte important dacă și când o guvernare decide să privatizeze, să vândă un bun aflat în proprietatea statului, acest proces să fie sută la sută transparent, sută la sută incluziv, cu un concurs petrecut perfect, astfel încât aceste suspiciuni să nu existe. În general e foarte importantă încrederea oamenilor în ceea ce face statul.

Vocea Basarabiei: Creșterea economică se bazează pe un mediu favorabil pentru investiții și se așteaptă ca aceste investiții fiind făcute să creeze cât mai multe locuri de muncă, pentru că locurile de muncă duc la creșterea economică. Iată și aici părerile sunt împărțite, că, pe de o parte, locuri de muncă ar fi, dar salariul nu mai este unul motivant, cetățenii mai degrabă preferă să-și facă valiza și să aleagă calea străinătății, iar pe de altă parte, se insistă pe ideea că ar trebui create mai multe locuri de muncă. Dvs. unde vedeți rezervele nevalorificate în crearea locurilor de muncă?

Dumitru Alaiba: Aici e vorba de cerere și de ofertă până la urmă. Faptul că acum avem unele locuri de muncă neocupate înseamnă pur și simplu că salariul oferit pentru acea muncă nu este unul atractiv pentru cei care caută în loc de muncă. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că revenim la ceea de la ce am început conversația noastră, inclusiv pentru că antreprenorii, fie ei investitori, fie ei locali, nu-și prea permit să crească salariile având atâta birocrație și atâtea obstacole în calea afacerilor lor. Oamenii aceștia sunt raționali, ei vor să plătească salarii atractive, ei vor, pentru că asta este în interesul lor, ei așa cresc. Cum se dezvoltă o companie decât atunci când an de an angajează tot mai mulți și mai mulți oameni? Asta-i creștere pentru ei.

Vocea Basarabiei: Și investește profitul ca să poată

Dumitru Alaiba: Da, investiții și locuri de muncă, asta nu-i binefacere pentru ei, acesta-i sensul existenței lor – să crească și să se dezvolte. Ei vor să plătească, și asta trebuie să înțelegem, ei vor să plătească salarii mari, dar atunci când nu poți să-ți permiți asta, ai situația pe care o ai și te ciocnești cu lipsa lucrătorilor. Dar, iarăși, este un ghem pe care trebuie să-l deznodăm, să-l deznodăm împreună și să ne gândim ce anume facem ca să oferim acest confort antreprenorilor noștri să se dezvolte, iar minimumul pe care trebuie să-l facem în afară de multe alte lucruri pe care alte țări le fac este anume să eliminăm cât mai multă birocrație, pentru că aceasta, într-adevăr, îi sufocă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.