VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Antreprenor: Traseismul politic arată calitatea acestor politicieni

Traseismul politic este un flagel care arată lipsa unei clase politice veritabile dar și calitatea acestor politicieni care se perindă de la un partid la altul. De această părere este antreprenorul Igor Grigoriev, fost director al Departamentului privatizării, fost fruntaș al Partidului Comuniștilor și ex-viceprimar de Orhei.

Potrivit lui Igor Grigoriev, pentru a eradica traseismul politic, ar trebui să fie mărit numărul deputaților în Parlamentul Republicii Moldova pînă la 150. Antreprenorul consideră că intenția unor politicieni de a reduce numărul deputaților în Parlament va duce la coruperea și mai ușoară a acestora.

De asemenea, Igor Grigoriev declară că un număr mai mare de deputați va genera un Parlament cu mult mai reprezentativ și un procesul legislativ mai calitativ.

„Traseismul este un flagel care arată că noi nu avem clasă politică și calitatea acestor politicieni. În cazul dat, dacă ei își schimbă atât de repede viziunile, echipa ș.a., asta arată că persoanele acestea numai politicieni nu pot fi numite. Ei au cîte o bilă neagră din partea societății ca cetățeni, ca indivizi. Dacă și-au asumat responsabilitatea să devină deputați, trebuie să devină deputați reali. Traseismul politic arată că partidele politice din RM nu sunt formațiuni politice dar SRL-uri. În cazul dat, deputatul a terminat salarizarea acolo și trece la salarizare în altă parte, ceea ce este un flagel.

Ca să scăpăm de flagelul acesta de traseism politic, Parlamentul Republicii Moldova ar fi bine să fie mărit la 150 de deputați. S-a anunțat micșorarea, dar micșorarea asta duce la coruperea și mai ușoară a deputaților. Luând în considerare că noi așa și nu avem o stabilitate politică clară, în acești 32 de ani de independență, noi așa și nu am pus bazele clare ale acestui stat, bazele constituționale, nu este claritate și de aici și apare tot flagelul acesta de traseism.

Din momentul când parlamentul spune că dacă se va micșora numărul de deputați nu va apărea nicio economie, din contra, statul va pierde ca stabilitate politico-reprezentativă și chiar politico-economică. Dar dacă vor fi 130, chiar 150 de deputați, da, apar niște cheltuieli suplimentare, dar ele nu sunt așa de mari, în schimb, reprezentativitatea, dezbaterile, calitatea acestui parlament și calitatea procesului legislativ ca una din verigile principale în administrarea statului, va fi cu mult mai mare”, a spus Igor Grigoriev în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție.

Acesta a adus drept exemplul Estonia care este mai mică și ca suprafață teritorială și ca număr de populație, dar are 100 de deputați.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.