VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Dragalin: Executarea pedepsei cu închisoarea este obligatorie pentru Ilan Șor

Decizia Curții de Apel este executorie, iar Ilan Șor trebuie să fie transferat la închisoare chiar din acest moment. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia deși decizia Curții de Apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, pedeapsa a devenit obligatorie, iar decizia CSJ poate fi așteptată în penitenciar. Dragalin mai spune că decizia definitivă a Curții de Apel reprezintă un argument solid pentru ca autoritățile de la Chișinău să obțină extrădarea lui Ilan Șor din Israel.

Ieri, Curtea de Apel l-a condamnat în dosarul fraudei bancare pe politicianul fugar Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că în Republica Moldova a fost pus sechestru pe bunuri care aparțin lui Șor în valoare de un miliard de lei. Averea confiscată va fi transferată în bugetul de stat.

„Este o decizie pe care cetățenii Republicii Moldova o așteaptă de mult timp. Inclusiv, procurorii din Procuratura Anticorupție care au instrumentat cazul în faza de urmărire penală. Este o decizie definitivă. În dosarul fraudei bancare au fost puse sub sechestru multe bunuri de peste 7 miliarde de lei, dar nu sunt doar bunurile lui Ilan Șor. Suma argumentată de procurori că aparține lui Ilan Șor sau persoanelor interpuse e de un miliard de lei, bunuri aflate în Moldova. Acum s-a deschis o portiță. Dacă identificăm bunuri peste hotare care-i aparțin lui Șor, această decizie a Curții poate fi folosită pentru a fi executată chiar și în afara țării”, a spus Veronica Dragalin în cadrul unei emisiunii de la JurnalTV, notează IPN.

Veronica Dragalin spune că Ministerul Justiției este cel care gestionează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Decizia Curții de Apel reprezintă un argument solid privind necesitatea extrădării lui Șor din Israel, spune șefa Procuraturii Anticorupție.

„Când ai o decizie definitivă, ai un argument mai bun că persoana trebuie întoarsă acasă pentru a executa o pedeapsă. Acum nu a mai e vorba doar de prima instanță. Până acum autoritățile din Israel așteptau să vadă ce se întâmplă, pentru că era posibil ca la Curtea de Apel Ilan Șor să fie achitat și atunci extrădarea nu ar fi avut sens. Faptul că acum avem o decizie definitivă este un argument important că trebuie extrădat ca să execute această pedeapsă de 15 ani, aici, în Moldova”, a mai spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție spune că decizia Curții de Apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, însă pedeapsa a devenit executorie, iar decizia unui eventual recurs la CSJ va fi așteptată de condamnat, din închisoare.

„Comparativ cu prima instanță, acum pedeapsa a devenit executorie. După această decizie, persoana trebuie să meargă la închisoare. Dacă urmează un recurs la Curtea Supremă de Justiție persoana poate aștepta decizia la închisoare. Decizia nu depinde de voința persoanei, ea este obligatorie. Persoana poate fi transferată cu forța la penitenciar. În Interpol arestul va fi executat dacă Ilan Șor se va afla și în alte țări, nu doar în Israel. Există posibilitatea ca autoritățile din Israel să recunoască sentința, dar pedeapsa poate fi executată în Israel. Aceasta e o opțiune”, a explicat Veronica Dragalin.

Politicianul fugar Ilan Șor a calificat decizia Curții de Apel drept una ilegală, luată sub presiune și cu încălcarea tuturor prevederilor legale. Ilan Șor se arată convins că decizia instanței va fi anulată a doua zi după schimbarea guvernării PAS.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.