Domeniul agricol este unul din cele mai bine subvenționate domenii. Eu sunt mulțumit de subvenționarea pe care o acordă statul prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Fermierii au primit ajutor „destul de bun”. Foarte mulți din cei care participă la proteste sunt pro-Est, dar cer ca guvernarea să meargă la Bruxelles după bani ca să le ofere mai mult ajutor. Declarația a fost făcută de Nicolae Guțanu, antreprenor în domeniul agricol, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.
Antreprenorul susține că în pofida crizelor din ultimii ani și a războiului de la graniță, domeniul agricol a primit atenția cuvenită din partea statului.
„Eu sunt mulțumit de ceea ce face statul prin AIPA, prin subvenționarea domeniului agricol, este unul din domenii care este cel mai tare subvenționat, unde oamenii primesc ajutor destul de bun, nu trebuie să ne plângem, nu ți-a plăcut businessul agricol, poftim, alegeți altă cale, tot aici, nu zic să plece oamenii din Moldova, dar se câștigă, este un domeniu profitabil, dar trebuie să-ți alegi și culturile. Toți știm că Moldova este într-o zonă de stepă, că persistă seceta an de an, în ultimii 10 ani am avut numai 2 ani buni, 2013 și 2021, când am avut precipitații din abundență și s-a luat și o roadă bună, și au fost prețuri bune. Nu-i susțin pe fermierii care protestează. Câțiva ani am avut perioada de COVID, economia la pământ, avem războiul din 24 februarie 2022 până acum. Cineva crede că banii stau în permanență și așteaptă numai agricultorii? Nu știu, poate greșesc, dar foarte mulți din cei care vin la proteste sunt mai mulți pro-Est, dar cer ca guvernarea să meargă la Bruxelles după bani ca să le acopere mai mult cheltuielile. Noi primim subvenții și asta nu este un dar așa, pur și simplu, na, vă dăm bani că noi, statul, vrem să vă ajutăm, dar trebuie să ne ajute ca să fim concurenți cu alți producători, însă același oameni de afaceri din agricultură trebuie să investească și să mai deschidă noi locuri de muncă, să plătească salariile nu numai în plic, dar să le achite corect, să plătească impozite, fiindcă pentru asta primești subvenții, ca tu să crești și să întorci cu timpul acești bani”, a declarat antreprenorul Nicolae Guțanu.
Menționăm că reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” care au protestat în PMAN, au cerut anterior Guvernului sprijin pentru a evita falimentarea agricultorilor mici și mijlocii. Printre revendicările fermierilor se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.