Vicepremierul Andrei Spînu ne-a avertizat că am intrat într-o săptămână dificilă. Dar celelalte vor fi mai ușoare? Vasăzică, avem un deficit de energie electrică și trebuie să economisim la maximum dacă vrem să evităm deconectările în cursul zilei. Transnistria nu ne mai furnizează cantiatea de energie electrică necesară, nici Ucraina n-o mai face din cauza bombardamentelor rusești. Așadar, economisirea e la ordinea zilei. E păcat că s-a ajuns aici, dar cam asta e situația.
Andrei Spînu a spus că nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni dacă vom acționa solidar și responsabil. Dacă mă gândesc aici la ceea ce am avut în ultimele trei decenii, la câtă solidaritate și responsabilitate au avut moldovenii, mi se pare de domeniul evidenței că vor urma deconectări. Afară e deja frig și să rămâi fără lumină, fie și câteva ore, e destul de grav, mai cu seamă dacă ai copii. Repet ce am mai spus. Da, economisim, dar nu până la pneumonie. Și-apoi, cine și cum va economisi? Să nu iasă că cineva economisește și rămâne fără curent la fel ca unul care a ignorat cu nonșalanță economisirea. Dar se pare că spre asta ne îndreptăm.
Domnul Spînu face bine că li se adresează reprezentanților mediului de afaceri, rugându-i să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producere, să utilizeze generatoarele individuale, acolo unde este posibil. Sper foarte mult ca măsurile de economisire a energiei electrice, pe care le anunță Andrei Spînu, să identifice alte mijloace reale de economisire. Am impresia că în țara asta ard multe becuri aiurea. Și dacă am ajuns în această situație jenantă, poate că nici iluminatul stradal nu ne mai trebuie? Cred că deconectarea unei familii dintr-un bloc de locuințe trebuie să fie ultima măsură la care să recurgem, dacă vrem să evităm haosul și dramele.
O doamnă, la ultimul protest duminical al Partidului Șor, striga din răsputeri: Rossiușka, pomoghi!!! Dar vrea oare Rusia care a declanșat războiul sîngeros din Ucraina, care nu ne mai dă cantitatea necesară de gaze, să ne ajute cu adevărat? Probabil, ca să beneficiem de ajutorul Rusiei, trebuie să devenim un soi de satelit al Rusiei și s-o lăsăm pe doamna cu pricina să ne aleagă conducătorii. Atunci vom fi ajutați, po polnoi programme! La liberate, ce-i drept, va trebui să renunțăm.