VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANSP: Poluarea aerului provoacă în fiecare an aproximativ 7 milioane de decese premature

Poluarea aerului este cea mai mare amenințare a mediului pentru sănătate, provocând la nivel global aproximativ 7 milioane de decese premature, în fiecare an, din cauza unor boli precum — accidentul vascular cerebral, boli de inimă, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar și infecții respiratorii.

Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei internaționale a aerului curat pentru un cer albastru care este marcată la data de 7 septembrie.

Potrivit ANSP, multe surse de poluare a aerului conduc la criza climatică și dăunează naturii și ecosistemelor.

”Poluarea aerului afectează negativ securitatea alimentară, echitatea socială și de gen și dezvoltarea economică, menținând oamenii înrădăcinați în ciclul sărăciei. Impactul aerului poluat asupra sănătății globale este estimat la 5,7 trilioane de dolari SUA — 4,8% din PIB-ul mondial.

Aproape toți locuitorii planetei (99%) respiră aer care este poluat peste standardele acceptabile de calitate stabilite de OMS și reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor. Monitorizarea calității aerului este acum la o scară record, cu peste 6.000 de orașe din 117 țări, dar populațiile lor continuă să respire aer cu niveluri ridicate de particule fine și dioxid de azot”, subliniază ANSP.

Potrivit sursei citate, în Republica Moldova, aerul poluat este al doilea factor de risc ca pondere pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, cauzând 12% din totalul de decese, ce constituie pentru anul 2021 circa 5.000 din decese.

”De Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru, facem un apel la toată lumea, la autorități, la societatea civilă și la persoane fizice, să ia măsuri pentru a reduce poluarea aerului, care influențează și alte probleme critice, ca schimbările climatice, sănătatea umană, precum și condițiile de trai și cele socio-economice.

Să lucrăm împreună acasă și la locurile noastre de muncă, în comunități și la nivel de autorități pentru a îmbunătăți calitatea aerului!”, menționează ANSP.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.