VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Angajații din sectorul bugetar cu un salariu mai mic de 15 mii de lei vor primi ajutor unic de 3 mii de lei. Anunțul Guvernului

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu membrii Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul ședinței, prim-ministra a menționat că în luna septembrie Guvernul va veni cu măsuri extraordinare pentru susținerea populației în contextul crizei energetice. Totodată, angajații din sectorul bugetar cu un salariu mai mic de 15 mii de lei vor primi ajutor unic de 3 mii de lei din partea statului.

În discuții, șefa Executivului a menționat că fortificarea parteneriatului cu administrația publică locală rămâne o prioritate, iar sporirea receptivității autorităților la nevoile cetățenilor este sarcina de bază a acestei conlucrări.

În toate vizitele mele în teritoriu țin neapărat să am o întâlnire cu primarii din raion. Cunosc problemele existente și după fiecare vizită, revenind la Guvern, le discut cu colegii mei pentru a găsi soluții. Vreau să vă spun că avem deja rezultate și vom continua să muncim în vederea realizării obiectivului comun – creșterea calității vieții cetățenilor noștri”, a menționat prim-ministra.

Drept exemplu, prim-ministra a adus mai multe probleme semnalate de reprezentanții APL care au fost deja soluționate. Astfel, începând cu anul 2022, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor constituie surse de venit ale bugetelor locale, ceea ce sporește considerabil capacitățile primăriilor de finanțare a proiectelor de infrastructură. De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul care prevede trecerea bunurilor transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale. Totodată, Natalia Gavrilița s-a referit și la problema regimului juridic al iazurilor, care va fi soluționată prin aprobarea unei Hotărâri de Guvern în ședința de mâine a Cabinetului de miniștri.

Reprezentanții autorităților publice locale au abordat mai multe subiecte ce țin de asigurarea cetățenilor cu lemne de foc, modul de stabilire a moratoriului temporar privind încadrarea personalului din APL, dar și pregătirea reformei APL. Un subiect aparte l-a constituit salarizarea în sectorul bugetar. În context, prim-ministra a ținut să menționeze că aceasta este o problemă atât la nivel local, cât și central, iar pentru ameliorarea situației, în luna septembrie, Executivul va veni cu câteva măsuri extraordinare, care țin cont de capacitățile bugetare ale APL. Printre acestea se numără creșterea salariilor pentru bugetari și oferirea de către Guvern a unui ajutor unic, în valoare de 3000 lei,  pentru angajații din sectorul bugetar cu un salariu mai mic de 15000 de lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.