VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Zelensky salută raportul AIEA şi menţionează prezenţa echipamentului rus în centrala de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a salutat marţi raportul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) menţionând prezenţa echipamentului militar rus în centrala nucleară de la Zaporojie.

„Raportul menţionează prezenţa echipamentului militar rus în centrala nucleară, presiunea exercitată acolo asupra angajaţilor noştri şi face aluzie clară la ocupaţia militară rusă. Ăsta este un lucru bun”, a declarat preşedintele ucrainean în mesajul său zilnic. 

Volodimir Zelensky s-a arătat mai sceptic cu privire la propunerea raportului de a crea o zonă de siguranţă la uzină.

„Dacă ceea ce propune acest raport este de a demilitariza centrala nucleară (…), atunci noi putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată”, a declarat el. 

În raportul publicat marţi, AIEA preconizează crearea unei zone demilitarizate în exteriorul celei mai mari centrale nucleare din Europa, capturată de trupele ruse în timpul invaziei lor în Ucraina.

Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc că au folosit atacuri de artilerie, care au avut loc şi marţi în ciuda recomandărilor organismului de supraveghere. 

Săptămâna trecută, o echipă de 14 membri ai AIEA a mers la situl centralei. Rafael Grossi, şeful agenţiei Naţiunilor Unite, a declarat că situl a fost avariat în timpul luptelor. 

Cel puţin doi membri ai echipei trebuie să rămână la faţa locului permanent cu scopul de a garanta securitatea instalaţiilor. 

Trupele ruse au preluat controlul sitului la începutul lunii martie şi au avut loc atacuri repetate în vecinătatea acestuia.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.