VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Angajările la stat, suspendate pentru încă un an

Guvernul suspendă pentru încă un an angajările în sectorul public. Este vorba despre un moratoriu privind angajarea în zeci de instituții publice ale administrației centrale și locale unde sunt peste 15 mii de posturi vacante. Decizia fost aprobată la ședința de azi a executivului, iar moratoriul va fi valabil pe tot parcursul anului 2024.

Cele mai multe posturi înghețate sunt la Ministerul Apărării – 1894, urmează Ministerul de Interne – 1887, Ministerul Finanțelor – 672, Ministerul Sănătății – 414, Consiliul Superior al Magistraturii – 459 și Procuratura Generală – 3030. 

„Măsurile politice salariale propuse pentru anul 2024 au un impact considerabil asupra bugetului public național, cheltuielile de personal fiind prognozate cu o creștere de circa 2 miliarde de lei, față de anul 2023. În acest sens, implementarea măsurilor salariale prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilii unui regim strict pe utilizarea cheltuielilor bugetare. În aceste condiții, în scopul unei gestionări eficiente a resurselor financiare disponibile și direcționării acestora pe domeniile prioritare, se propune aplicarea moratoriul”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Autorii proiectului recomandă autorităților raionale, instituțiilor publice și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului pentru funcțiile vacante înregistrate la data aprobării hotărârii. Prevederile proiectului nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării deciziei, a fost anunțat concurs.

Amintim, o hotărâre similară a fost aprobată de executiv și la sfârșitul lunii decembrie 2022, decizia fiind aplicată pentru anul 2023.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.