VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu susține că de astăzi, R Moldova primește integral energie electrică de la Centrala Cuciurgan

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a venit marți, 11 octombrie, cu precizări în contextul în care Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Europa pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic. Potrivit lui Spînu, începând cu ora 03:00 dimineața, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).

Ministrul menționează că acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES, 0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată.

Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a scris Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook. .

Oficialul a declarat că luni, 10 octombrie a avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să identifice împreună o soluție bună pentru moldoveni.

Viceprim-ministru a mai spus că energia electrică este importantă „dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă” axprimînd sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut oameni dragi în atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei.

Menționăm că începând cu data de 11 octombrie, Republica Moldova nu va mai primi energie electrică din Ucraina după ce autoritățile de la Kiev au decis să înceteze să mai exporte energie electrică către Europa. Decizia a fost luată de autoritățile ucrainene pentru „a-și stabiliza propriul sistem energetic” în urma atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei, din 10 octombrie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.