VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu: „Auditul la Moldovagaz trebuie să clarifice de unde a apărut datoria către Gazprom”

Două companii străine vor efectua auditul la Moldovagaz

Agenția Proprietății Publice a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu o companie din Norvegia și cu alta din Marea Britanie.  

Cele două companii se obligă să efectueze auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. „Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie anul curent”, menționează APP.

Până acum procesul a fost anevoios și a depășit termenul anunțat, 1 mai, fiindcă de mai multe ori licitația pentru a găsi o companie internațională de audit a eșuat. Premierul Natalia Gavrilița a declarant atunci că „nicio companie nu dorea să efectueze un astfel de audit în condițiile în care în vecinătate are loc un razboi”.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, invitatul Valentinei Ursu la emisiunea „Puncte de reflecție”

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, participând la emisiunea „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, a fost întrebat de jurnalista Valentina Ursu ce așteptări are de la acest audit. „Așteptarea mea este ca acele companii care vor fi selectate să ridice toate documentele ce au stat la baza pretinsei datorii și să analizeze cap-coadă cum s-a creat această datorie, este cu adevărat datorie, dacă nu, să explice de ce nu; dacă da, să avem, de asemenea, informațiile necesare”, a declarat viceprim-ministrul Spînu.

Această problemă este una de interes major pentru toată populația și societatea, în momentul în care își asumă o parte din această datorie, trebuie să știe că totul este corect.

„Eu personal nu pot să-mi asum să pun semnătura sau să accept că nu știu de unde a apărut o datorie de 800 de milioane de dolari”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activități de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.