Președintele rus, Vladimir Putin, se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum în calitate de lider. Propriile acțiuni îi amenință în prezent popularitatea și, posibil pe termen lung, supraviețuirea politică, se arată într-o analiză realizată de jurnaliștii de la The Hill.
Semnele de frustrare față de războiul lui Putin din Ucraina sunt din ce în ce mai mari și reprezintă cea mai serioasă provocare de până acum pentru președintele rus de a-și păstra stăpânirea fermă asupra Kremlinului.
Contraofensiva uimitoare a ucrainenilor a forțat trupele ruse să fugă efectiv din zonele ocupate. Chiar și televiziunile ruse de stat, controlate de Putin, au început să-și pună întrebări în legătură cu eficacitatea strategiei Moscovei.
Parlamentarii locali din orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, au cerut revocarea acestuia din funcție, în timp ce liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Putin, a calificat retragerea Rusiei drept “uluitoare”.
Șansele ca Putin să piardă puterea sunt mai mari ca niciodată, potrivit lui Timothy Frye, profesor de științe politice la Universitatea Columbia. “Putin a riscat cea mai importantă realizare din cei 20 de ani de când se află la putere, intrând în Ucraina. Se aștepta că războiul se va termina într-o săptămână, după o victorie ușoară și că stabilitatea Rusiei nu va fi pusă în pericol. Dar chiar asta s-a întâmplat”, a declarat Frye pentru The Hill.
Vladimir Putin are puține opțiuni atractive în viitor, după ce “operațiunea militară specială” s-a prelungit. “Putin, cu toată imaginea de macho pe care și-a creat-o, nu se pricepe să ia decizii dificile. Și în acest moment nu prea are opțiuni bune”, susține profesorul britanic Mark Galeotti. “Probabil că este în dilemă și, practic, speră că fie Ucraina se va autodistruge, fie Occidentul își va pierde interesul și nu o va mai susține”, a adăugat Galeotti.
Dar victoriile Ucrainei din jurul Harkovului nu au făcut decât să încurajeze Kievul și să stimuleze sprijinul occidental. Anne Applebaum, istoric și jurnalist, a susținut săptămâna aceasta că eliberarea de către Ucraina a aproximativ șase mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat este un motiv de pregătire pentru victoria Ucrainei și, posibil, căderea lui Putin.
La televiziunea de stat, săptămâna aceasta s-a dezbătut eșecul “operațiunii militare speciale”. S-a concluzionat că generalii care îl sfătuiau pe Putin sunt de vină, în timp ce prezentatorii au raportat solemn că este cea mai grea perioadă de când a început războiul.
Potrivit lui Mark Schrad, care conduce catedra de studii ruse a Departamentului de Științe Politice a Universității Villanova, previziunile privind căderea lui Putin sunt premature. Este de părere că, în timp ce războiul din Ucraina i-a provocat riscuri nemaiîntâlnite în toată perioada de când conduce Rusia, Putin a fost vigilent și a implementat măsuri fără precedent pentru a menține controlul.
“Genul acesta de exuberanță pe care îl vedem, că pe termen scurt se va traduce neapărat într-un fel de schimbare politică imediată…aș îndemna la reticență”. Chiar dacă Putin primește o lovitură profundă și susținută asupra popularității sale în rândul maselor sau în rândul elitelor, nu înseamnă neapărat un dezastru pentru el din punct de vedere politic, a spus Frye.
“Oamenii confundă adesea liderii care devin mai slabi în capacitatea lor de a-și îndeplini obiectivele cu posibilitatea acestora de a pierde funcția. Și cele două lucruri sunt adesea diferite. Iar nemulțumirea în rândul elitelor din mase nu duce neapărat la acțiune. Cred că aceasta este situația cea mai probabilă în viitor, având în vedere traiectoria actuală a războiului. Pentru moment, poziția lui Putin nu este în pericol, ci capacitatea sa de a determina publicul să accepte lucrurile pe care își dorește să le facă și să convingă elitele să-și sacrifice propriile interese pentru a-i servi agenda personală. Asta va fi mult mai greu pentru el”, potrivit lui Frye.
Deși există puține sondaje de opinie în rândul rușilor cu privire la războiul din Ucraina, cea mai importantă amenințare la adresa lui Putin este pierderea susținerii elitelor, a serviciilor de securitate, a sectorului privat și a conducătorilor regionali, consideră Chris Miller, profesor la Universitatea Tufts, specializat în istoria Rusiei: “În acest moment, Putin caută un echilibru între șoimii care vor să vadă dublarea forțelor trimise în Ucraina și porumbeii care doresc un acord de pace”.
Putin beneficiază și de lipsa unui succesor evident. Și s-a dovedit abil în a instiga persoanele care aparțin elitelor una împotriva celeilalte, deținând o gamă largă de instrumente pentru a ține sub control răzvrătiții, de la pedepsirea oficialilor care se abat de la politica sa până la temerile reale ale afaceriștilor că ar putea avea parte de o moarte misterioasă.
Miller a remarcat, de asemenea, că opiniile față de război, atât în interiorul, cât și în afara Rusiei, erau foarte diferite față de cele din urmă cu doar două luni, când Rusia câștiga în mod constant teritoriu în Ucraina.
„Cred că lecția acestui război și lecția multor alte războaie este că ar trebui să ne așteptăm la întorsături. Cursul războiului s-a schimbat de mult ori de-a lungul a șapte luni și nu ar trebui să fim surprinși dacă se schimbă din nou”, a concluzionat Miller.