VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ana Revenco: Scopul alertelor false cu bombă este de a induce frică în societate și a genera destabilizări

Alertele cu bombă false sunt făcute cu scopul de a induce frică în societate, de a genera destabilizări, de a testa capacitățile instituțiilor statului și de a alimenta inclusiv ura și neîncrederea. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, potrivit căreia în curând va fi propus Consiliului Suprem de Securitate un nou model de intervenție în cazul alertelor cu bombă.

Ministra afacerilor interne susține că alertele cu bombă false sunt făcute de persoane rău intenționate în raport cu Republica Moldova și societatea țării și sunt încadrate în registrul amenințărilor atipice și hibride.

Totodată, Ana Revenco menționează că se atestă o creștere semnificativă a numărului alertelor false. Potrivit ministrei, pe parcursul anului 2021 au fost 25 de alerte și locații, iar în prima jumătate a anului curent, deja au fost 245 de intervenții.

În context, Revenco afirmă că echipele de intervenție și-au modificat strategiile pentru a perturba cât mai puțin posibil activitatea entităților pretins minate, iar un document oficial de intervenție și control va fi prezentat în curând Consiliului Suprem de Securitate.

„Important pentru noi este să intervenim prompt și intervenim prompt astfel încât, pe de o parte, să verificăm exact gradul de securitate la care este supusă bunăstarea și liniștea societății, dar realizăm pe deplin că aceste alerte de asemenea induc și o altă formă de funcționare a agentului economic. De aceea, astăzi noi devenim tot mai buni și mai buni în reacționare, la fel lucrăm pe un mecanism nou, în scurt timp acest mecanism va fi propus și către secretariatul Consiliului Suprem de Securitate în cadrul unui grup. Acum mecanismul este în proces de elaborare după modelul altor țări care au trecut prin astfel de situații. În acest grup lucrăm cu mai multe instituții ale statului, astfel încât acest mecanism să asigure și securitatea cetățeanului, dar și o bună funcționalitate a instituțiilor”, a declarat Ana Revenco în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ministra de Interne a menționat că misiunea de identificare a autorilor alertelor false este una complicată în condițiile în care anunțurile sunt făcute prin email. Grație expertizei tehnice Europol, s-a reușit identificarea adreselor electronice ale autorilor unor mesaje false.

„Lucrăm cu organizațiile internaționale. Prima organizație cu care am făcut legătura chiar din prima zi este Europol, deoarece ei dispun de laboratoare tehnologice avansate care ne permit să efectuăm expertiza tehnică mult mai rapid, să stabilim IP-urile, adresele de unde vin aceste alerte. Locațiile sunt identificate, dar este prematur să spunem cine stă în spatele acestor anunțuri și ce intenții are”, a punctat Ana Revenco.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.