VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANTITEZE / Regrupări centriste / AUDIO

Dumitru Diacov, fost lider al Partidului Democrat, care parcă părăsise politica, a revenit pe neașteptate în lumina reflectoarelor. Dumitru Diacov a lansat prima plartformă de discuție privind consolidarea centrului politic din Moldova. E vorba de o conferință intitulată – De la confruntare la dialog, de la dialog la cooperare, de la cooperare la progres -.

Dumitru Diacov a îmbrățișat multă vreme în urmă ideea centrismului și a fost unul dintre promotorii cei mai fervenți ai fortificării centrului politic. E un soi de obsesie a vieții sale. Rezultatele acestui efort consistent sunt greu de estimat. Nu se poate spune că centrismul a devenit dominant în politica din RM sau că toate partidele orientate spre centru s-au unit într-o mare formațiune. Pe centrul eșichierului politic din RM au existat mereu aceleași disensiuni și ambiții exagerate ca și pe stânga sau dreapta. În fond, e și greu să-ți imaginezi o formațiune care să abosarbă un partid de centru-stânga și unul de centru-dreapta. Va reuși acum Diacov o mare consolidare a centrului politic?

În altă ordine de idei, aș vrea să formulez un regret, dar și o nedumerire. Cum se face că Partidul Democrat, un fief al centrismului, avându-l pe cumpătatul și echilibratul Dumitru Diacov la conducere, a ajuns la cheremul unui oligarh cu puseuri autoritare? Căci ce fel de centrism e acela care permite ascensiunea unui politician ca Plahotniuc? Nu înseamnă oare centrismul o îndepărtare de excese?

În sfârșit, nu sunt convins că acum e momentul cel mai potrivit pentru aceste regrupări centriste. Avem o mie și o sută de probleme pe cap. Războiul din Ucraina, scumpirea permanentă a alimentelor și serviciilor, pandemia. Va mai remarca cineva acum consolidarea centristă?

Iulian Ciocan

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.