Războiul hibrid lansat de Rusia împotriva R. Moldova are loc în conformitate cu șabloanele folosite în alte state, inclusiv în Ucraina. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis” de pe portalul deschide.md. Potrivit diplomatului, există foarte multe similitudini între acțiunile subversive desfășurate de Rusia în R. Moldova și cele efectuate în Ucraina până la începutul invaziei.
Potrivit lui Șevcenko, Ucraina s-a confruntat cu războiul hibrid al Rusiei deja de peste 10 ani și are experiența în a rezista la asemenea acțiuni. Marko Șevcenko a subliniat că experiența Ucrainei de a combate aceste amenințări poate fi de ajutor R. Moldova, astfel ca autoritățile de la Chișinău să nu inventeze instrumente noi, dar să le preia pe cele deja cunoscute. În acest sens, instituțiile abilitate de la Chișinău și de la Kiev comunică în mod permanent.
”Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este o repetare a șabloanelor aplicate în alte țări, inclusiv în Ucraina. Dacă să ne uităm la practicile Rusiei în R. Moldova și în Ucraina, sunt multe similarități. De exemplu, în cadrul serviciilor secrete ruse, FSB, care se ocupă cu probleme interne ale Rusiei, a fost responsabil și de Ucraina, și de R. Moldova. Și oamenii care au fost responsabili de relațiile cu Ucraina și R. Moldova sunt din administrația prezidențială de la Kremlin, care se ocupă cu problemele interne ale Rusiei. Numai aceste exemple arată că Rusia tratează și Ucraina, și R. Moldova, ca pe probleme interne, ca parte a fostei URSS. Vedem și acțiuni concrete împotriva partidelor politice, scandaluri, publicații, rețele de Telegram anonime care difuzează dezinformare, documente false care sunt publicate, inclusiv pretinse documente secrete care ar fi ale serviciilor ucrainene referitor la R. Moldova și invers. Și în Ucraina au fost partide pro-ruse despre care există dovezi că au fost finanțate de Rusia” a declarat Șevcenko.
Ambasadorul Ucrainei a vorbit și despre tentativele Rusiei de a provoca neînțelegeri între R. Moldova și Ucraina, în contextul tentativei informațiilor lansate în spațiul public precum că Serviciul de Informații și Securitate ar fi filat diplomații ucraineni.
”Scopul acestor dezinformări e simplu. Când se planifică un atac asupra unei țări, la momentul de pregătire trebuie să fie limitată posibilitatea țintei de a primi ajutor. Asemenea logică funcționează și în relațiile internaționale. R. Moldova este ținta unui război hibrid, amenințările de destabilizare persistă, eforturi în acest sens au avut loc și anul trecut, iar în an electoral ele vor fi intensificate. Ca ajutorul de la parteneri să fie limitat, trebuie să apară scandaluri cu conotații internaționale. Presupun că Ucraina a fost vizată pentru că este singur care a declarat deschis că, în caz de necesitate, va oferi ajutor R. Moldova” a conchis Marko Șevcenko.