VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean: vom reacționa prompt, nu vom permite implicarea regiunii transnistrene în război

Ucraina susține reglementarea pașnică a conflictului din regiunea transnistreană și va lua parte la negocierile în acest sens, dar refuză categoric să se așeze la masa de tratative cu Federația Rusă. De asemenea, Kievul a menționat că va reacționa prompt la orice încercare de implicare a regiunii în războiul dus de Rusia. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

„Am reiterat poziția noastră consecventă de susținere necondiționată a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Scopul principal al procesului de reglementare transnistreană este reintegrarea R. Moldova și reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale depline asupra unei părți a teritoriului său. Ucraina e adeptul reglementării acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative. Ucraina va susține inițiativele Chișinăului de reintegrare a Republicii Moldova, acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng cât și malul drept”, a spus ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, Păun Rohovei în cadrul unui briefing de presă comun susținut alături de viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Oficialul ucrainean a precizat că Ucraina stă ferm pe poziția de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. Totodată, ambasadorul a precizat că autoritățile ucrainene vor fi foarte prompte la provocările regiunii din stânga Nistrului de a face orice destabilizări la granița cu Ucraina.

„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. Astăzi formatul „5+2” este nefuncțional, iar principala cauză a nefuncționării este prezenta în componența acestuia a statului care nu are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative. Acest stat care barbar a încălcat dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte și necaz pe teritoriul țării noastre. Ucraina stă ferm pe poziții de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. Ucraina e un participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Ucraina va susține inițiativele Chișinăului de reintegrare a Republicii Moldova, acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng cât și malul drept. Vom fi foarte prompți la încercările unor provocări din partea regiunii din stânga Nistrului de a face orice destabilizări la granița cu Ucraina. Nu vom permite celor din stânga Nistrului implicarea în războiul dus de Rusia în Ucraina”, a precizat ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.