VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Oleg Serebrian: Nu există niciun plan de sugrumare militară a regiunii Transnistrene

R. Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe care pașnică. Această poziție este susținută de Kiev și de partenerii de dezvoltare internaționali ai țării noastre. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul unei conferințe de presă comune cu ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

Cei doi oficiali au discutat despre provocările în care sunt atrase atât Republica Moldova, cât și Ucraina. Oleg Serebrian a precizat că „nu există niciun plan de sugrumare militară a regiunii Transnistrene”. Potrivit lui, soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, prin reintegrarea plenară a acestei regiuni în R. Moldova.

„Suntem cel puțin verbal, atrași de Tiraspol atunci când vine vorba de situația de la frontiera moldo-ucraineană pe tronsonul transnistrean și alte lucruri în care Tiraspolul încearcă să demonstreze că Republica Moldova și Ucraina ar planifica o acțiune împotriva regiunii. Vreau să subliniez încă o dată faptul că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Această poziție este susținută finalmente și de colegii noștii de la Kiev. Nu există niciun plan de sugrumare militară a regiunii Transnistrene, o poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev și de partenerii noștri de dezvoltare internaționali. Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al R. Moldova. Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, pe calea dialogului, dar nu există altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în R. Moldova. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul”, a spus vicepremierul.

Oleg Serebrian și-a exprimat speranța că 2024, „în pofida complicațiilor pe care le vedem deja la început de an”, vor fi înregistrate mai multe succese în procesul de reintegrare a R. Moldova.

La rândul său, Păun Rohovei, a reiterat că Ucraina este adeptul reglementării acestui conflict pe cale diplomatică.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.