VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ambasadorul Letoniei la Chișinău: Văd multă voință în cadrul clasei politice de la Chișinău de a se îndrepta spre integrarea în UE. Reușita vă așteaptă!

Ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts, se arată ferm convins că R. Moldova va avea succes pe calea integrării europene.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, ambasadorul a remarcat voința clasei politice de la Chișinău de a se îndrepta spre integrarea europeană.

Atunci când Letonia a început calea sa spre UE, era la începutul anilor ’90, la acea vreme noi am recâștigat independența și în ‘92 deja decizia conceptuală a fost luată, că scopul strategic al țării este integrarea transatlantică. Și știți că, în ciuda diferitelor provocări pe acest parcurs, noi am reușit să realizăm acest parcurs și destul de repede, în 2004 deja să ne alăturăm UE. Noi ne-am făcut temele pe acasă, nu a fost un parcurs ușor, dar cumva noi am mers prin procesul de reforme într-un mod foarte intens, uneori foarte dificil, a trebuit să insistăm asupra anumitor elemente de principiu și a trebuit să ne debarasăm de altele, și am făcut acest lucru. Ceea ce am văzut eu, în special în ultimii ani, după ultimele alegeri parlamentare, este foarte multă voință în cadrul clasei politice de a se îndrepta spre integrarea în UE și, de asemenea, voința societății printr-un vot pentru politicienii care doresc să meargă pe această cale. Evident că provocările acestui proces sunt enorme, reformele ar putea fi mai încete, mai lente decât ne-am fi dorit și de asemenea este vorba și despre moștenire, care este destul de greoaie, negativă pe ici-colo, trebuie să depășiți aceste lucruri. În cele din urmă, eu cred că dacă fiecare cetățean și de asemenea clasa politică, societatea civilă vor merge împreună spre această țintă inițială, atunci reușita vă așteaptă”, a subliniat ambasadorul.

Totodată, Uldis Mikuts a subliniat că istoria de succes a Letoniei se datorează faptului că în pofida diferitelor influențe ale Rusiei, Letonia niciodată nu a privit spre politicele moscovite.

Politica lucrează astfel că majoritatea în parlament ia decizii și, evident, crearea coalițiilor niciodată nu este o modalitate ușoară de a realiza anumite lucruri după alegeri parlamentare obișnuite sau extraordinare, dar așa s-a întâmplat că coaliția care este la putere a avut ținta de bază acest lucru - de a merge pe calea integrării europene. Aceasta a fost istoria de succes a Letoniei, că în pofida diferitelor influențe de la Est, de la marele nostru vecin, Rusia, care dorea să ne păstreze, noi am reușit într-un timp relativ scurt să aderăm la UE, să aderăm la NATO, deci această legătură transatlantică este puternică de asemenea”, a mai spus ambasadorul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.